Pénzügy

Világítás: nem mindig jó, ha sűrűn lekapcsoljuk

FN24
FN24

2014. 04. 08. 16:43

Van, amelyik égőnél kifejezetten nem előnyös a sűrű kapcsolgatás.

Korábban a témában:

Spóroljon!

Nemrégiben írtunk róla, hogy megéri kidobni a régi villanykörtéket, és energiatakarékosra cserélni, ha spórolni akarunk. De vajon ezzel párhuzamosan meg kell-e változtatnunk a világítási szokásainkat. Jó-e, ha továbbra is lekapcsoljuk a lámpát, ha kimegyünk a helyiségből? Az attól függ.

Hagyományos izzó kontra kompakt fénycső

Jó esetben megszokhattuk, hogy ha kimegyünk valahonnan, akkor lekacsoljuk a lámpát. Mert ezzel a hagyományos izzónál spóroltunk.

Tegyük fel, hogy kompaktfénycsőre váltunk, amivel 80 százalékkal csökkenthetjük a világításnál az áramfogyasztást (ami egyébként az össze áramfogyasztás 20-25 százaléka). Az ára ugyan több, mint a hagyományos izzóé, de az élettartama is hosszabb (ezer óra helyett 8-12 ezer óra).

Viszont a fel-lekapcsolgatás megrövidítheti a fénycső élettartamát. Ha pedig gyakrabban kell cserélni, akkor azzal pluszkiadásunk lesz. A gyártók egyébként negyedórás lekapcsolás mellett szavatolják a megadott élettartamot – derül ki az energiapersely.hu írásából.

Mit tippel?

Akkor most kapcsolgassunk, vagy ne?

Napi egy-másfél órányi használat teheti indokolttá, hogy energiatakarékosra cseréljük az égőket. Így tehát azokba a helyiségekbe (pl. kamra, WC, előszoba), ahol gyakran kapcsolgatjuk a lámpát, jobb megoldás lehet maradni a hagyományos izzónál. De hogyan oldjuk fel a skizofrén állapotot (itt le kell kapcsolni, ott nem)? Na ez is jó kérdés.

Ebből a szempontból is megoldás lehet a LED-es fényforrás, aminek az élettartama még hosszabb (20 ezer óra), az ára még több, a fogyasztása pedig még kevesebb, mint a kompakt fénycsőé. Összességében ezzel spórolhatunk a legtöbbet. És még a kapcsolgatásra sem érzékeny.

táblázat (táblázat)

Forrás: energiapersely.hu

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.