Pénzügy

Aggódhatunk: drágul a kávé

Közelít a kétéves csúcshoz az arabica kávéfajta ára az idei brazil kávéterméssel kapcsolatban felerősödött borúlátó véleményekre.

A múlt héten még csökkent az arabica ára a hosszabb ideje tartó szárazság után megérkezett eső hatására. Az elmúlt három kereskedési nap során azonban 14 százalékkal drágult a kávéfajta ára, mert elemzők szerint a januárári és a februári szárazság után megérkezett eső túl kevés volt és későn is jött, hogy érdemben befolyásolja a kávétermést.

A szárazság miatt az elemzők úgy vélik, hogy globális kávéhiány lehet a 2014/2015-ös idényben, öt éven belül először. A kávészüret májusban kezdődik Brazíliában. A nemzetközi Kávészervezet (ICO) március elején közölt várakozása szerint Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője, a 2014/2015-ös idényben 48 millió zsák (1 zsák = 60 kilogramm) kávét takarítanak be, ami 5 millió zsákkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A BNP Paribas elemzője szerint a 2014/2015-ös termésévben globálisan nem túl jelentős, 612 ezer zsák hiány lesz az egy évvel korábbi 5,6 millió zsák többlet után. Ha így lesz, akkor öt éven belül először haladja meg a kínálatot a kereslet.
Az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára kedden 2,0135 dollár volt, ami csaknem 5 százalékos drágulás hétfőhöz képest.

Az arabica ára márciusban kétéves csúcson, 2,0755 dolláron is állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik