Pénzügy

Így lehet ezer kiló zöldsége a kertjéből

Nem hiszi el, ugye? Pedig tényleg.

Múlt héten írtunk egy cikket arról, hogy igenis megéri a kertben megtermelni a zöldséget magunknak, mert a végén jobban járunk, mintha a Tescóban vásároltunk volna.

A cikk akkora – és olyan heves – reakciót váltott ki, hogy úgy döntöttünk, egy sorozat keretében részletesen megmutatjuk, hogy is lehet ennyi zöldséget megtermeszteni ilyen kevés helyen és ilyen olcsón.

Végül is egy olyan konstrukciót választottunk ki, amelyben 7 darab, egyenként 1,2 méter x 5 méteres ágyások vannak. Ez nettó 42 négyzetméter, a körbejárhatóságot biztosító úttal együtt kereken 80 négyzetméter. Nagyon sok zöldséget lehet az eredeti cikkben található, nettó 28 négyzetméteres kertben is termeszteni, de azért választottuk a nagyobb méretet, mert egy ekkora kertben már akár 4 évszakon át is lehet szüretelni.

Részletes számításunk szerint egy teljes szezon alatt körülbelül ezer kiló zöldséget lehet egy nettó 42 négyzetméteres területen leszüretelni.

Nem hiszi el, ugye?

Tényleg elég sokkoló szám.

Íme a lista, hogy mit:

növények száma (db)

termény (kg)

Bazsalikom

5

Bokorbab

100

30

Borsó

600

60

Büdöske

25

Cékla

150

45

Eper

20

10

Fehérrépa

50

5

Fokhagyma

85

8

Kakukkfű

5

Kapor

5

Káposzta

16

24

Karalábé

50

25

Kelbimbó

8

8

Krumpli

80

160

Lilahagyma

50

11

Madársaláta

67

5

Padlizsán

7

14

Paprika

20

20

Paradicsom

20

200

Petrezselyem (metélő)

12

Retek

300

15

Rukkola

100

4

Saláta (fejes)

118

59

Saláta (tépő)

150

45

Sárgarépa

350

35

Sarkantyúka

17

Snidling

5

Spenót

66

7

Téli retek

50

25

Újhagyma

400

40

Vöröshagyma

150

33

Zeller

8

8

Zukkini

2

7

Összesen

903

 

A meglepő zöldségmennyiség titka nem bonyolult: három dolgon múlik: a komposzton, az időzítésen és a fátyolfólián.

Az elkövetkezendő hetekben elmagyarázzuk részletesen, mikor mit kell csinálni a kertben.

Az első dolog, amivel kezdeni kell, az, hogy kijelöli, felássa és megtervezi az ágyásokat és beszerzi a palántákat, magokat.

A terület kijelölése

Általánosságban véve a kertészkedésben mindent sokféleképp lehet csinálni, a terület elhelyezését is. Lehetőleg napsütötte legyen és legalább valamelyest szélvédett, és egy-egy ágyáson belül ne lejtsen. Lehetőleg az ágyás kevésbé széles részei álljanak kelet és nyugat felé, hogy maximalizálhassuk a növényekre eső fényt. Ha van lejtő, akkor lehetőleg keresztbe feküdjön rá az ágyás, mintha terasz lenne – ennek az esővíz szempontjából van jelentősége.

A legegyszerűbb az, ha a kert végébe tesszük az ágyásokat a kerítés mentén, legalább fél métert hagyva közlekedésre. Akkor marad elég hely a kertben másnak is, de mindenhez könnyű hozzáférni. Így:

De az ágyások elhelyezésében alapvetően a terep lesz a meghatározó, hogy hol vannak a fák, az árnyékos részek, hogyan emelkedik a telek.

A talaj előkészítése

Tulajdonképpen bármilyen talajban lehet kertészkedni, csak az jelent problémát, ha nincs 30 centinyi humusz sem. A legjobb persze az ideális termőföld, ami sem nem agyagos, sem nem homokos, hanem kiegyensúlyozott, tele szerves anyaggal. De a legtöbbünk kertjében inkább túl agyagos (vályogos), túl homokos vagy egyszerűen elhasznált a talaj. Szerencsére a megoldás mindegyik esetben ugyanaz: a komposzt.

A komposztot nem zacskós kiszerelésben, hanem valamilyen komposztálóüzemtől, köbméteres kiszerelésben érdemes megvenni. Két köbméter komposzt kell körülbelül a mi kertünkhöz. Ha nincs komposztüzem, akkor a letermett gombakomposzt is jó lehet. Ám jó tudni, hogy abban a magok nem fognak tudni kicsírázni, úgyhogy akkor a vetéshez rá kell tennünk egy sornyi tőzeget vagy kerti földet a tetejére, és abba vetni a magokat. Egy köbméternyi komposzt szállítással együtt körülbelül 7-9 ezer forint a Főkert komposztüzeméből.

Az agyagos talaj esetében érdemes egy ásóvillával beásni a talajba is egy kis komposztot vagy gombakomposztot, a homokosnál elég a tetejére teríteni, majd a giliszták beássák. A beásást úgy csináljuk, hogy ráterítjük a tetejére a komposztot kb 10 centi vastagon. Ha amúgy jó a föld, elég 5 centi is. Az ásásnak nem az a célja, hogy a földrög alja a felszínre kerüljön, hanem az, hogy ne legyenek nagy összetapadt agyagdarabok a földben, legyenek apró járatok a víz számára, és ki tudjuk gereblyékzni a tarack és más gazok gyökerét.

Miután végeztünk az ásással, igazgassuk el a talajt és terítsünk rá kb 2 centi komposztot egyenletesen.

A tervezés

Sorozatunkban bemutatjuk majd részletesen, melyik hónapban mit kell tenni.

Így fognak kinézni az ágyásaink:

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

A vetőmagok beszerzése

Vegyük a magot pénzért, kertészeti üzletben vagy internetes kertészeti boltban. Ha ezt betartjuk, akkor a magjaink minőségével nem lesz gond. Általában 100-300 forint egy tasak mag, és több évre elég lesz.

Ezekre lesz szükségünk:

1-2 csomag borsó

1 csomag répa

1 csomag fehérrépa

1 zacskó dughagyma

1 zacskó lila dughagyma

1 csomag cékla

1-2 zsák vetőburgonya

1 csomag lilaképoszta  (olyat válasszunk, amely 2-3 hónap alatt már szüretelhető)

1 csomag fehérkáposzta  (olyat válasszunk, amely 2-3 hónap alatt már szüretelhető)

2 csomag fejessaláta (egy korai, egy nyárálló – de ne jégsaláta legyen)

1 csomag vegyes tépősaláta

1 csomag rukkola

1 csomag spenót

1 csomag karalábé (olyat válasszunk, amely 2-3 hónap alatt már szüretelhető)

1 csomag madársaláta

1 csomag retek

1 csomag metélőpetrezselyem

1 csomag kapor

1 csomag paradicsom (palántázni kell)

1 csomag bazsalikom (palántázni kell)

1 csomag snidling (palántázni kell)

1 csomag bokorbab

Vannak növények, amiknek a vetéséhez március vége már nem ideális, abból érdemes palántát venni:

20-25 tő eperpalánta

20-25 tő paprikapalánta

10-12 tő padlizsánpalánta

10-12 tő zellerpalánta

5 tő kakukkfű

Összesen kb 10 ezer forintba kerülnek.

 

Palántázás

A fűszernövényeket és a paradicsomot gyorsan vesse el, még pont időben van. Lehetőleg palántázóföldbe vesse el őket, ez általában steril és ez fontos. Ha a jó nedves földbe elvetette, borítsa be alufóliával addig, amíg ki nem bújnak a csíranövények. A napsütötte belső ablakpárkány az ideális a palántáknak. Alulról, langyos vízzel locsolja pár naponta.

A márciusi vetés

Márciusban már sok dolgot rögtön a helyére lehet vetni, és általában amit nem muszáj palántázni, nem érdemes. Vetés előtt egy kis palántázóval növényenként csináljunk egy furatot, azt töltsük fel vízzel, így lesz elég nedvesség a keléshez. Emellett áztassuk be a magokat fél-egy órára kamillateába, ami megöli a rájuk tapadt gombákat. Mindig 2-3 magot vessünk egy növénynek szánt helyre, majd egyelünk. Használjuk a csomagoláson jelzett tőtávolságokat a soron belül. (Az előző cikkben összeszedtük, mi milyen tőtávolságot használunk.

Vetés után zuhanyszerűen öntözzük be jó alaposan a földet, és rögtön tegyük rá a fátyolfóliát, aminek a szélére tegyünk téglát vagy követ. A fólia ne feszüljön, legyen laza, hogy ne akadályozza a növényeket a növekedésben.

Így néznek ki az ágyásaink márciusban:

A cukorborsó általában futó, ezért ehhez az ágyáshoz támasztékot is kell majd csinálni – ide fogjuk majd tenni a paradicsomokat is, úgyhogy nem árt, ha olyan erős a támaszték, ami a paradicsomokat is kibírja. A legegyszerűbb, ha leverünk pár cölöpöt és ráerősítünk egy babhálót. Az a borsónak és a paradicsomnak is jó.  A tartószerkezetet a rukkola és a karalábé sorába tegyük, mert ide jönnek majd a paradicsomok májusban. A borsó meg bedől majd és rákapaszkodik. A tartószerkezet legalább 1,5 méter magas legyen!

Ez az ágyás a klasszikus répa-hagyma párosításon alapszik. A két növény ugyanis elűzi egymás kártevőit. Harminc centinként legyen egy-egy sor, és elfér az első kettő közé egy sor retek is.

A borsó nemcsak nitrogéndússá teszi a talajt a mindig éhes krumplinövény számára, hanem még a krumplibogarat is távol tartja kutatások szerint. És mire a krumplinak igazán szüksége lesz a helyre, június környékén, a borsó már lényegében leterem.

Az eper ágyásába teszünk 2 sor fokhagymát és némi fűszernövényt is. Míg a fokhagymának szüksége lesz a helyre, pont terem nekünk itt egy adag saláta is. Még segíti is a fokhagyma cserepedését, mert leárnyékolja a nem túl nagy árnyékot adó fokhagymáknak a talajt.

Kicsit foghíjas még ez az ágyás, mert áprilisban sok mindent fogunk ide vetni. A fehérrépa mellé közvetlenül vessünk egy adag salátát vagy retket, mert a répa lassan kel, és szüksége van némi védelemre. A saláta túloldalára sárgarépa kerül majd, de ezzel még ráérünk áprilisig. A leendő répasor túloldalára betehetünk egy adag madárbegysalátát, ha szeretjük. Mellé jön a lilahagyma.

Ez lesz a legfurább ágyásunk egyelőre: egyetlen sor cékát vetünk bele a szélére, 5 centinként 2 maggal.

Itt elhelyezünk 8 x2 káposztamagot körülbelül 30 centire az alsó szegélytől, egymástól 30 centire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik