Pénzügy

Vége az ingyen pénznek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 03. 20. 16:30

Az új uniós pályázatoknál már kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás, inkább a támogatott hitelkonstrukciók lesznek jellemzőek.

A vállalkozások számára is lezárult egy korszak azzal, hogy új uniós pályázati ciklus kezdődött az idén – derült ki a vg.hu Cséfalvay Zoltánnal készített interjújából.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a kkv-k finanszírozásával összefüggésben többek között azt mondta: amikor a bizottsággal egyeztettek, abban egyetértés volt, hogy sokkal célzottabb támogatáspolitikára van szükség. De mit jelent ez?

Attól függhet a támogatás milyensége, hogy milyen célt szolgál

A pályázati támogatások mind a vállalatok életciklusát, területi elhelyezkedését és ágazatukat tekintve is célzottabbak lesznek. Az újdonság az lesz, hogy sokkal jobban támaszkodnak a visszatérítendő támogatásokra, pl. kedvezményes hitelre, lízingre, garanciára, tőkejuttatásra.

A logika pedig a következő: minden olyan támogatás, amely a vállalkozói szektor egészét segíti, vissza nem térítendő formában jut el a pályázókhoz. Példát is mondott, mit kell ez alatt érteni. Ilyen lehet egy turisztikai attrakció, amely előnyökkel jár az egész turizmus számára.

Igazi vállalkozó kontra hozamvadász

Ezzel szemben az egyszerű, piaci érdekeltségű beruházásokat, mondjuk egy szálloda korszerűsítését, pénzügyi eszközökön keresztül, visszatérítendő forrásokból (például kedvezményes hitellel) támogatnák. Cséfalvay leszögezte: vége lesz annak az időszaknak, amikor egy közvetlen piaci fejlesztésre is vissza nem térítendő támogatás jár. Szerinte ez az ország érdeke is.

A kkv-knál egyébként átlagban 30 százaléknyi lesz a visszatérítendő támogatások aránya, de ettől lehetnek eltérések is. Az államtitkár az interjúban kitért arra is, szerinte mi a különbség az igazi vállalkozó és a hozamvadász között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.