Pénzügy

Önhibáján kívül is bukhatja a pénzét

Aki véletlenül hamis pénzt kap, és aztán azzal fizet, semmilyen kártérítésre nem számíthat. Ha kiszúrja a pénztáros, a bankjegyet bevonják tőle.

Bárkivel, így önnel is megeshet, hogy valaki hamis pénzzel fizeti ki. S ugyanígy előfordulhat az is, hogy a bolt pénztárában hamis pénzt kap vissza. Mert hiába képzik a pénztárosokat, hiába ellenőrzik a nagyobb címleteket, egy-egy hiba becsúszhat. Főleg, ha nagy a sor, és sietni kell.

De mi van, ha legközelebb ezzel a (tudtán kívül) hamis pénzzel fizet, és akkor már kiszúrja a pénztáros?

A bankkártyánkra is figyeljünk!

Bukta

A helyzet az, hogy ha (bár jóhiszeműen, de) hamis pénzzel fizetünk, akkor arra az összegre keresztet vethetünk – derítette ki a Pénzcentrum.hu. Mert a mi felelősségünk, hogy ne vegyünk át hamis pénzt.

Persze jó kérdés, hogy honnan tudnánk eldönteni, hamis vagy igazi-e a bankó. A lap erre is ad támpontokat a forint biztonsági elemeinek bemutatásával.

A jegybank egyébként azért nem térít ellenértéket a hamis pénzért, mert annak nincs értéke – írják.

Ami már bűncselekmény

Nagyon fontos az is, hogy ha hamisnak vélt pénzzel találkozunk, ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal már bűncselekményt követünk el. Helyette nézessük meg a postán, vagy bankban, hogy jó-e a pénz – ezt ilyenkor jegyzőkönyvvel együtt beküldik az MNB-be.

Rengeteg készpénz forog

Feltehetőn a februártól élő havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőség is szerepet játszik abban, hogy rekord mennyiségű, csaknem 3320 milliárd forintnyi készpénz volt forgalomban az idei év második hónapjában – hívta fel a figyelmet az Azenpenzem.hu.

Januárhoz képest például százmilliárddal ugrott meg a készpénzforgalom. Ez pedig azt jelenti, hogy még a hagyományosan kiemelkedő decemberi mennyiséget is meghaladta már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik