Pénzügy

Szuperbiztonságosak lesznek a megmaradó takarékok

A terv az, hogy az ország bármely részén lévő takarékok kölcsönösen helytálljanak egymás betétjeiért.

Takarékbank eladása

Eddig még csak öt takarék csatlakozott az úgynevezett keresztgarancia-rendszerhez, a Kaposmenti, az Örkényi, a Pannon, a Téti és a Tompa és Vidéke takarék – tudta meg az Azénpénzem.hu. S ezek egyáltalán nem a legnagyobb szereplők a szektorban.

A keresztgarancia  lényege, hogy az ország különböző részein található szövetkezetek kölcsönösen helytálljanak egymás betétjeiért. Ami jól jelzi a törekvést, hogy egyetlen nagy bankká akarják integrálni a takarékokat.

Rendet vághat a szektorban

Azt még nem tudni, hogy a többi takarék minősítése hogyan áll. Az átvilágítást tavaly ősszel kezdték el, és elvileg idén nyáron be kell fejezni.

A minősítés egyébként egyáltalán nem kockázatmentes. Ugyanis a törvény szerint azokat a takarékokat, amelyeket idén december 10-éig nem minősítenek szuperbiztonságossá, ki kell zárni az integrációs szervezetből. Ha pedig kizárják őket, akkor nem működhetnek tovább, vagyis az engedélyüket visszavonják. S vagyonuk, illetve betét- és hitelállományuk pedig a Takarékbankhoz kerül. Ebbe pedig az ügyfeleknek nem lehet beleszólásuk.

Korrekcióra azért van mód

Az úgynevezett intézményvédelem jelentősége egyébként a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete szerint éppen abban áll, hogy amennyiben egy szövetkezeti hitelintézet működésében – akár az átvizsgálás során – problémát észlelnek, még mielőtt a helyzet súlyossá válna, beavatkozzanak és stabilizálják az intézmény gazdálkodását.

Ennek számos lehetséges módja van: többek között például felszólíthatják az intézményt a jogszabályoknak megfelelő gazdálkodásra, kötelezően alkalmazandó szabályokat hozhatnak a hitelintézet prudens működésének biztosítása érdekében, pénzügyi segítséget (kölcsöntőkét) nyújthatnak az adott hitelintézetnek, vagy tőkeemeléssel stabilizálhatják a szövetkezeti hitelintézet helyzetét. Az így stabilizált és biztonságossá tett szövetkezeti hitelintézet ezt követően a Takarékbank döntése alapján a keresztgarancia rendszer tagjává válhat.

A folyamatban lévő átvizsgálás célja, hogy felmérjék a szektor állapotát, a hitelintézetek tőkehelyzetét és kockázati tényezőit. Erre azért van feltétlenül szükség, mert a keresztgarancia rendszerben a szövetkezeti hitelintézetek kölcsönösen felelősséget vállalnak egymás kötelezettségeiért, egymás betéteseiért. A hálózat tagjainak ezért nemcsak joguk, de alapvető érdekük is tisztán látni, betartani és a csoport minden tagjával betartatni működésük közös szabályait – tette hozzá az integárciós szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik