Pénzügy

Lelepleződnek a titkos vagyonok

A svájci bankok igazolást kérnek a náluk tartott pénz eredetéről - nem csak a magyar ügyfelektől.

A Magyar Nemzet szerint szerződések, dokumentumok benyújtására kérik magyar ügyfeleiket a svájci pénzintézetek, amelyek a náluk tartott vagyonok eredetéről várnak igazolást.

A svájci bankok lépése igazodik a nemzetközi pénzvilág szereplőinek utóbbi időszakban megfigyelhető magatartásához – mondta a lapnak Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adóügyi cégtársa. Szerinte az egyre szigorúbb pénzmosás elleni szabályok miatt a nyugati pénzintézetek óvatosabbá váltak, szeretnék elkerülni, hogy nevüket egy lapon emlegessék tisztázatlan eredetű, esetleg törvénytelenül szerzett vagyonokkal.

Persze a svájci bankok más államok polgáraitól is igazolást várnak – tette hozzá Lőcsei Tamás. Sőt a pénzek eredetének tisztázása mellett egyre több intézmény kéri annak tanúsítását, hogy az ott elért jövedelmek, például a kamatok vagy az árfolyamnyereség után a számlatulajdonos megfizette az adót saját államában.

Lőcsei Tamás szerint tisztulási folyamat figyelhető meg egész Európában, és a jelenség idehaza is érezteti hatását, hiszen az adóügyi és más külföldi adatok előbb vagy utóbb eljutnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Szakmai berkekben úgy tudják, számos magyar ügyfél indíthatta útnak korábban Svájcban tartott pénzét, a lehetséges célpontok között főként a Távol-Keletet és a karibi térséget emlegetik – írja hétfői cikkében az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik