Pénzügy

Így spórolhat halála után pénzt és időt szeretteinek

A bankszámlán lévő pénz normál esetben hagyatéki eljárás alá kerül, és sokára férhetnek hozzá azok, akiknek szántuk. Kivéve, ha előre rendelkezünk az összegről.

A haláleseti rendelkezés arra való, hogy a bankszámlánkon lévő megtakarításhoz rögtön a halálunk után hozzáférhessen az, akinek szánjuk. Ha nem teszünk ilyen (akár ingyenes,) rendelkezést a bankban, akkor hagyatéki eljárás alá kerül a számlánk, zárolják a pénzünket. Ez pedig hosszadalmas eljárást jelenthet. S attól függően, kinek szántuk az összeget, nehézséget, és anyagi hátrányt jelenthet a szerettünknek – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Mire jogosít a rendelkezés?

Fontos, hogy a kedvezményezetti megjelölést feltételhez nem lehet kötni, s akit (akiket) megnevezünk, azok csak a számla megszüntetéséről, az összeg kifizetéséről illetve átutalásáról rendelkezhetnek. A lekötött betétre pedig külön rendelkezést lehet kötni. Viszont az értékpapírszámlák mindenképpen a hagyatéki eljárás részét képezik – hivatkozik a lap egy PSZÁF állásfoglalásra.


Illusztráció: Thinkstock

Érdekes, de abban nem egységes a banki gyakorlat, hogy a közös számláknál automatikusan rendelkezhet-e az egyik számlatulajdonos halála után a másik tulajdonos a pénz felett – ezt is érdemes tisztázni a bankban. Ha nem, akkor érdemes rendelkezni.

Rendelkezés hiányában

Ha közös számlánál nincs automatizmus, és nem is rendelkeztünk, akkor előfordulhat az is, hogy özvegyünk a nyugdíjához vagy a fizetéséhez sem juthat hozzá, nem hogy a közös megtakarításhoz. Ami elég gond lehet neki.

Nagyobb összegeknél hátrányos lehet, hogy a hagyatéki eljárás ideje alatt az örökös eleshet a befektetés hasznától.

Ha pedig kiskorú az örökös a hagyatéki eljárásnál, akkor az özvegy nem rendelkezhet az összeg felett, nem költheti pl. a gyermek taníttatására sem. Az összeg gyámhatósági számlán fog pihenni, az inflációnál is alacsonyabb kamattal, vagyis értékéből is veszít. S csak hatósági engedéllyel lehet hozzáférni. Március 15-től viszont (az új Ptk. szerint) annyival jobb lesz a helyzet, hogy az özvegy is örökölhet a gyerekekkel együtt egy-egy részt. A rendelkezéssel viszont az egész összeget az özvegy kezelésébe adhatja, aki ezt szeretné.

A lap még annak is utána járt, hogy (amennyiben nem egyenesági rokonnak szánjuk a pénzt), a kedvezményezettnek jól jöhet, hogy a rendelkezéssel mentesül az örökösödési illeték és az szja megfizetése alól. Viszont ajándékozási illetéket fizettethetnek vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik