Pénzügy

Készpénzpártiak a magyarok

Mindennapi költései során tízből négy magyar ember részesíti előnyben a bank- vagy a hitelkártyát. A többség – 57 százalék - azonban készpénzt szeret használni – derül ki a Nielsen felméréséből.

Harmincegy európai ország közül nyolcban preferálják a magyaroknál is nagyobb arányban a készpénzt. Kiemelkedik a görögök 84 százalékos aránya, majd őket az ukránok követik 71 százalékkal. Ebben a tekintetben legalacsonyabb a franciák és a norvégok 15-15 százalékos aránya.

Mgyarországon a kártyatulajdonosok 70 százaléka rendelkezik egy bank- vagy hitelkártyával. Kettővel a 23 százaléka, míg a további 7 százalék hárommal vagy többel. (Az európai átlag 54, 32, valamint 14 százalék). Nálunk egy tulajdonosra átlag 1,4 plasztik kártya jut. Ennél nagyobb, 1,6 a vizsgált harmincegy európai ország átlaga. Törökországban a legmagasabb az egy tulajdonosra jutó kártya-átlag (2,1-es ); ott a megkérdezettek egyharmada tett szert kettőnél többre. Szintén magas az arány Horvátországban, Norvégiában és Svájcban; mindháromban 1,8 darab.

Egyelőre a magyar válaszadók 3 százaléka helyezi előtérbe az online fizetést. Ez az arány Európában átlag 6 százalék.

A Nielsen globális felmérésében több mint 30 ezer internetet használót kérdeztek meg pénzügyi céljairól hatvan országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik