Pénzügy

Tíz évig a szomszéd számlájára használták az áramot

Tíz évig a szomszéd villanyórájáról mért áramot fogyasztott egy nyíregyházi házaspár - a tudtukon kívül. A hiba véletlenül derült ki, miután a szomszéd észrevette, hogy az órája akkor is pörög, ha semmi sincs bekapcsolva. Úgyhogy lekapcsolta a biztosítékot. Ekkor indult csak az igazi kálvária.

Kovács István és felesége tíz éve vett telket a Nyíregyházához közeli Kabaláson. A nyugdíjas házaspár úgy gondolta, tavasztól őszig kellemesebb lesz az élet a víkendházas övezetben, mint a panellakásukban. Csak a villanyórát kellett átíratniuk, más közmű nem volt. Mivel a fogyasztásmérő hitelessége is épp lejárt, a szerelő lecserélte, egyúttal felszerelt egy új, bejövő megszakítót a földkábelre. Merthogy Kovácsék földkábelen kapják az áramot.


A szerző felvételei

Tíz évig semmi rendkívüli nem történt

Tavaly novemberben Kovácsék arra mentek ki a telekre, hogy nincs áram. Üzemzavarra gyanakodtak, ezért hazatérve felhívták az E.ON ügyeletét. Ekkor kezdődtek a problémák. Kovács úr hosszas levelezésbe bonyolódott az áramszolgáltatóval. Végül kiderült: villanyórájuk gyakorlatilag egy almérő, amelyet a szemben lévő telek tulajdonosának órájához csatlakoztattak. Vagyis nem véletlenül forgott a szerkezet még akkor is, ha a szomszédban semmi nem volt bekapcsolva. Sajátján kívül Kovácsék fogyasztását is a szomszéd órája mérte, ő pedig fizetett. Meg Kovácsék is – tíz év alatt 87 ezer forintot.

Villanyóra itt és ott

Az E.ON, amikor mindez kiderült, felvette a kapcsolatot a szomszéddal, hogy a kárát megtérítse, de ezzel Kovácsék gondja még nem oldódott meg. Náluk ugyanis november óta nincs áram. Ráadásul a történetben van egy további csavar: a szembe szomszéd villanyórája egy harmadik telken van. Így hát most két embertől függnek.

Kovácsék épp 3 hónapja próbálnak megoldást találni a problémájukra, már a fogyasztóvédelemnél is jártak, de mindenütt falakba ütköznek. Szeretnének tiszta helyzetet: saját telkükön saját villanyórát, hogy ne két másik tulajdonostól függjön az, hogy van áram a telkükön, vagy sem. Nincs köztük harag, szinte nem is ismerik egymást. Az egyikkel tíz év alatt ötször találkoztak, a másikat sosem látták. Pár hét, és kezdődnek a tavaszi munkák. Ha nincs áram, bajba kerülnek. A kútból a vizet szivattyúval kell felhozni, a hűtő, a tűzhely, a fűnyíró is árammal működik.

Kiszolgáltatva

A nyugdíjas házaspár szerint a szolgáltató húzza az időt. Attól félnek, végül rákényszerítik őket, hogy törődjenek bele a jelenlegi állapotba. Ők azonban nem akarnak továbbra is kiszolgáltatott helyzetben élni, ezért fordultak segítségért a Hír24-hez.

Kovácsék panaszát továbbítottuk Egyházi Nikolettának. Az E.ON Hungária Zrt. szóvivője megerősítette, hogy a házaspár novemberben bejelentette, hogy Kabaláson lévő telkükön nincs áramszolgáltatás. A szakemberek először helyszíni hibára, később kábelhibára gyanakodtak. A magyarázat szerint a helyzet kivizsgálása azért tartott sokáig, mert az érintett kábel több tulajdonos zárt kertjén megy keresztül, ahová a bejutás „meglehetősen nehézkes volt”.

Becsúszott egy adminisztrációs hiba

November végére tárták fel a hiba valódi okát. Kovácsék korábban almérős fogyasztóként bekapcsolt ingatlanát adminisztrációs hiba folytán főmérésként rögzítették, így fogyasztásukat nem vonták le a szomszéd, Török Miklóséból.

Miután ez kiderült, az E.ON javította a nyilvántartását : Kovácsnét alfogyasztóként beállították, Török Miklósnak pedig a tévesen kiterhelt fogyasztást visszafizették. Emellett felhívták figyelmét, hogy a vonatkozó szabályozások szerint az alfogyasztói viszony miatt a szolgáltatást nem akadályozhatja, úgyhogy haladéktalanul kapcsolja vissza az áramot.

Az E.ON nyilvántartása szerint Kovácsék december 10-én nyújtottak be  igényt arra, hogy az alfogyasztói helyzetüket a szolgáltató szüntesse meg, és lehessenek önálló fogyasztók. A hálózatra kötés feltételeinek meghatározása azonban időigényes. Az E.ON 2014. február 8-ig fog írásos tájékoztatást adni – tette  hozzá Egyházi Nikoletta. Hogy a fogyasztóknak kerül-e majd többletköltségbe az önálló fogyasztási helyek kialakítása, arra egyelőre nem tudott választ adni a szóvivő.

Senkinek sem jó

Török Miklósnak, az érintett szomszédnak sem érdeke az áldatlan állapot fenntartása. Érdeklődésünkre elmondta: ha novemberben nem kapcsolja le az órát, sosem derül ki, hogy 10 évig nem csak a saját fogyasztását fizette. Természetesen az E.ON felszólításának eleget tesz, azaz vissza fogja kapcsolni az áramot, csak még nem sikerült beszélnie azzal a szomszéddal, akinél a villanyórája van, nélküle pedig nem tud bejutni az ingatlanára.

A szomszédok egyébként nincsenek haragban. Egyetértenek abban, hogy a helyzet tarthatatlan, és a szolgáltatónak kellene rendbe tennie a dolgokat. Kovácsék önálló fogyasztók akarnak lenni, Török Miklós pedig a továbbiakban nem kíván mások helyett fizetni. Hogy kálváriájuk mikorra oldódik meg, rejtély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik