Adós helyett fizess?

Pótbefizetésekkel akarják megmenteni a Lakszövöt Nyíregyházán

Háborognak a szövetkezeti lakásban élők Nyíregyházán, mert a szokásos fizetnivalón túl még 10 ezer forint befizetésére is kötelezik őket. A Lakszöv állítása szerint azért van szükség a „pótbefizetésre”, mert sokan tartoznak a közös költséggel, ezért a szövetkezet nehéz anyagi helyzetbe került, bármikor kezdeményezhetik a felszámolását. A történet 5200 háztartást érint.

Az elmúlt négy évben közel négyszeresére nőtt a Nyíregyházi Lakásszövetkezet kintlévősége, jelenleg közel 100 millió forint közös költséggel tartoznak az ingatlantulajdonosok. Az összeg havonta 2,5-3 millió forinttal nő. A helyzet akkor kezdett súlyosbodni, amikor sorra vették fel a házakra a felújítási hitelt (hőszigetelésre, korszerűsítésre), amit aztán nem fizettek azok, akik a közös költséget se.

Közel kétezren tartoznak a Lakszövnek, a kintlévőség 97 százalékán 20 százalékuk „osztozik”. Csődhelyzet nincs, de a 43 éves szövetkezet anyagi helyzete mostanra nagyon labilissá vált. Ha meg akarják menteni a felszámolástól, mindenképpen lépni kell. Nem találtak más lehetőséget, minthogy egy egyszeri összeget beszednek a tulajdonosoktól. Aki nem fizet, annak az ingatlanára terhelik. A szövetkezet emberei most sorra járják a lakóközösségeket, hogy meggyőzzék az érintetteket: értük történik az egész.

A tízezer forintos pótbefizetés azonban a legtöbb helyen kiverte a biztosítékot. A tisztességesen fizető lakók kikérik maguknak, hogy nekik kelljen összedobni azt, amit a renitensek nem fizetnek. Van, aki megkérdőjelezi, hogy egyáltalán van-e joga a szövetkezet vezetésének arra, hogy pluszpénzt szedjen tőlük. A szövetkezet szerint viszont jogszerű a lépés.

Sorra járják a lakóházakat

 

Siktár Valéria, a Lakszöv főkönyvelője péntek este a nyíregyházi Ferenc körút egyik 87 lakásos épületében tartott tájékoztatót. Vagy 25-en gyűltek össze – közösségi helyiség híján, a földszinten, a lift előtt. A tikkasztó hőségben pénzügyekről beszélni nem volt hálás feladat.

Az elsődleges cél, hogy működjön a szövetkezet – szögezte le a főkönyvelő, és cáfolta, hogy a hátralékosok helyett kellene fizetniük a többieknek. A 10 ezer forintot mindenkire ráterhelték, a hátralékosokra is. Olyan a helyzet, hogy bármelyik szolgáltató bármikor kezdeményezheti a felszámolást. Ha ez megtörténik, akkor azonnal esedékessé válik az összességében 1,3 milliárdos felújítási hitel visszafizetése – érvelt.

Azt minden érintett lakóközösség tudja, kik és mennyivel tartoznak a szövetkezetnek, mert erről rendszeresen írásos anyagot kapnak a postaládájukba. Ebben a Ferenc körúti 87 lakásos házban például 22 lakó összesen 1,8 millió forinttal tartozik. A toplistát – kamatok nélkül – 477 ezerrel vezeti egy illető – mondják is a nevét.

Ez a ház még átlagosnak számít adósság szempontjából. Persze, voltak olyan ötletek, hogy ahol sokkal tartoznak, ott kapcsolják ki a közös áramot, ne emelkedjen tovább a hátralék. Lehet sötétben botorkálni a lépcsőházban, vagy elemlámpával. De hogy megy fel a hetedikre a mozgássérült, ha nem jár a lift? Miért büntessék a tisztességesen fizetőt? Mert a nem fizetőt nem lehet kizárni a szolgáltatásból.

A nem fizetők egy része azért nem fizet, mert nem tud. Mert elvesztette a munkáját, illetve a felújítási hitel felvétele egybeesett a devizahitelek égbe kúszásával. Más részük viszont tudna fizetni, de hanyag, felelőtlen. Füle botját sem mozdítja a Lakszöv felszólító leveleire, ráadásul nincs behajtható jövedelme, mert feketén dolgozik. Eddig nyolc ingatlannál jutottak el az árverezésig, de a Lakszöv csak egy esetben rúghatott labdába a kintlévőségeiért, a többit elvitte a bank, a szövetkezetnél pedig maradt az adósság. Hiába próbálják nyomon követni az adóst, éveket kell várni arra, hogy végre bejelentett jövedelme legyen, amiből behajtható a pénz. Az adósságrendezésnél a rangsor elején áll az állam, második a bank, utána a többiek – futnak a pénzük után.

Záporoznak a kérdések: miért hagyták, hogy ekkora tartozások halmozódjanak fel, miért a lakóktól várják, hogy majd rábírják az adósokat pénzügyeik rendezésére, hisz ezért fizetnek lakásonként havonta 1060 forintot. Van, aki felveti: lépjenek ki a szövetkezetből. Egy idős asszony meg azt mondja: akkor mostantól ő sem fizet, mert az szerinte jobban megéri. Hamar jön a cáfolat: a nyugdíjából le tudják tiltani a tartozást.

Igazolást adnak

Siktár Valéria azt ígéri, ha néhány éven belül rendeződnek a dolgok, valamilyen módon visszakapják mostani befizetéseiket a tulajdonosok, például visszatöltik a felújítási alapba.

Csak az kaphat mentességet a „pótbefizetés” alól, aki egy összegben kifizeti a felújításra felvett bankhitelt, ami 2016-ban járna le. Aki viszont eleve egy összegben fizetett, az is fizeti a 10 ezres csekket.

A lakókat nehéz meggyőzni, garanciákat kérnek: hogy nem lesz több „pótbefizetés”, és az egy összegben visszafizetett felújítási hitel sem úszik el. Mert, mint tudósítónk kérdésére a főkönyvelő elmondta: „a hitel felvételekor a lakásszövetkezet szerződhet, magánszemély részére nincs ilyen típusú felújítási hitel. Így a Lakszöv nevén vannak a felújítási hitelek, ezt törleszti a Lakszöv akkor is, ha a tulajdonosok felénk nem teljesítik a kötelezettségüket. Amit most ajánlottunk fel lehetőségként, szintén nekünk fizethetnék meg a lakók, és ezt fizetjük tovább a banknak.” A lakó tehát nem a bankkal, hanem a Lakszövvel rendezi a hiteltartozását, amiről a szövetkezet igazolást ad. Kérdés, mit ér ez az igazolás, ha tényleg elindítja valamelyik szolgáltató a felszámolási eljárást.

Hogy meg tudja-e meggyőzni a Lakszöv a tulajdonosokat arról, a pótbefizetés értük és nem ellenük van, augusztusban kiderül. A 10 ezer forintot ugyanis lehetőségük van két részletben, júliusban és augusztusban befizetni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.