Pénzügy

A fiatalok nem jól állnak hozzá a munkához?

munka (munka)
munka (munka)

Felületesek, de gyorsan alkalmazkodnak a pályakezdők a munkáltatók szerint. Viszont csak 8 órát hajlandóak dolgozni.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 500 multinacionális nagyvállalat és kkv vezetőit, valamint pályájukon most induló fiatalokat vonta be legfrissebb felmérésébe. Az volt a céljuk, hogy a munkaerőpiac kínálati oldalán jelentkező elvárásokat hasonlítsák össze a pályakezdők tulajdonságaival. Érdekes megállapításokra jutottak.

Türelmetlenek, de kreatívak

A munkáltatók a szakmai érvényesüléshez elengedhetetlen legfontosabb tulajdonságnak a munkához való hozzáállást és a precizitást említették legnagyobb arányban (3,96 és 3,9 pont 4-fokú skálán). A kérdőívet kitöltő vállalatok vezetőinek tapasztalatai szerint azonban a pályakezdők pont ezen a téren teljesítenek kevésbé jól.

Saját generációjukkal összehasonlítva legszembetűnőbb különbségként a szakmai előrejutással kapcsolatos türelmetlenséget (66  százalék) és az alázat hiányát említették.

“Mi még megszakadtunk egy-egy jó munkahely eléréséért. A fiatalok ma már szigorú határvonalat húznak a munka és a szabadidő között, ez előbbire kizárólag az arra szükséges 8 órát fordítják.”  – mondta a témávalkapcsolatban a Kempinski Hotel Corvinus személyzeti igazgatója, Csidei Balázs.

Kellemes meglepetések is vannak

Az új generáció pályakezdői azonban kifejezetten kellemesen is meg tudják lepni feletteseiket: nemcsak biztos szakmai elméleti alaptudással érkeznek, de rendkívül gyorsan tudják elsajátítani azokat az új készségeket, amelyeket a munkahely megkövetel.

Kreativitásukkal pedig messze fölülmúlták leendő főnökeik elvárásait. „A másik legszembeötlőbb különbség a korábbi korosztályokkal összehasonlítva, hogy sokkal nyitottabban állnak hozzá az új kihívásokhoz, ezáltal rendkívül gyorsan alkalmazkodnak a változó helyzetekhez, ami a legnagyobb előnyük lehet a későbbi érvényesülésben.” – tette hozzá a luxusszálloda szakembere.

Más a kommunikáció

A két oldal – leendő munkáltató és pályakezdő – különbségének másik jellemzője a fiatal generáció eltérő kommunikációs stílusából adódik: „Az egyik legjobb tulajdonságuk egyben a legnagyobb kihívást is jelenti a munkakörnyezetbe való beilleszkedésre. Készség szinten használják a digitális eszközöket, ugyanakkor a virtuális térben való kommunikációs stílusuk nagyban megnehezíti az idősebb korosztállyal való együttműködésüket” – említette meg Csidei Balázs.

Ez pedig tökéletesen egybevág a pályakezdők saját tapasztalatával is. A fiatalok ugyanis a szakmai előrejutásukat hátráltató második leggyakoribb okként azt jelölték meg, hogy olykor nehezen értik meg egymást felettesükkel. 

„Önámítás lenne nem tudomást venni arról, hogy a most pályára álló fiatalok és a munkáltatói oldal képviselői között már generációs különbség van. A két oldal felfogása, hozzáállása közötti rést kell felismernie és áthidalnia a felsőoktatásnak hitvallásunk szerint. Azaz, olyan tudást kell a fiatalok kezébe adnunk, amellyel kreatívan tudnak egyes helyzetekhez könnyen alkalmazkodni.” – jelentette ki főiskola rektora, Vass László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik