Pénzügy

Devizahitel, ami mögött tényleg nem volt deviza

autóhitel (autóhitel)
autóhitel (autóhitel)

Az autóhitelező cég nem tudta megmondani, devizában mennyivel tartozik az adós, mert nem volt devizaalapú nyilvántartás a CHF-hitelhez.

A Pénzügy Békéltető Testület (PBT) legutóbbi határozatából derült ki, hogy volt olyan autóhitelező cég (a Budapest Autófinanszírozási Társaság) amelynél a CHF autóhitelt forintban tartották nyilván. A hitel csak annyiban volt devizahitel, hogy az árfolyamhoz kapcsoltan számoltak el – olvasható az Azénpénzem.hu-n. Ez úgy derült ki, hogy az ügyfél panaszt tett a békéltetőknél.

A PBT pedig az eljárás részeként bekérte a devizaalapú hitelhez a devizaalapú nyilvántartást. Ilyet azonban nem tudott felmutatni a vállalkozás.

A cég egyébként az adósnak azt sem tudta megmondani, hogy pontosan mennyivel tartozik. A KHR mintegy 2,6 milliós tartozást jelzett, miközben a hitelnyújtó az adóstól állítólag ötmillió forintos tartozást követeltek. Az eredeti hitel 3,6 millió forintos volt.

A PBT ajánlása szerint ennek az adósnak csak a tőketartozását kell megfizetnie ahhoz, hogy megszabaduljon a „deviza” autóhiteltől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik