Pénzügy

Dupla földrengés Nógrádban: milliós károk

földrengés Nógrádban (földrengés, nógrád megye)
földrengés Nógrádban (földrengés, nógrád megye)

Tetőt bontott, falakat repesztett a vasárnap hajnali földmozgás. Összesítették a károkat a biztosítók.

A vasárnap hajnali földrengés kapcsán eddig 112 bejelentés érkezett az Aegon Biztosítóhoz, a becsült kár 14,3 millió forint – közölte a biztosító hétfőn az MTI-vel.

Közel 30 milliós kár

A lakásbiztosításokban piacvezető Aegonhoz a legtöbb kárbejelentés Cserhátsurányból érkezett, de Cserháthaláp, Magyarnándor, Balassagyarmat és Mohora térsége is érintett volt.

A bejelentett legnagyobb kár 500 ezer, az átlagos kár pedig 128 ezer forint – áll a közleményben.

A Generali Biztosítóhoz eddig több mint 100 kárbejelentés érkezett mintegy, 15 millió forint értékben. Mindkét biztosító kárszakértői már a helyszínen dolgoznak, a károkat gyorsított eljárásban szemlézik.

Az Union Biztosítóhoz viszont mindössze egy kárbejelentés érkezett, az épület egyik áthidalója repedt meg – mondta az MTI kérdésére Maják Viktor, a biztosító marketing és kommunikációs igazgatója.

64 településen érezték

A vasárnap 2 óra 34 perckor mért első földmozgás a nógrádi Cserhátsurány térségében a Richter-féle skálán 4,4-es erejű volt, majd azt egy újabb, 3,4-es rengés követte 2 óra 48 perckor. A szeizmológusok adatai szerint a rengéseket 64 településen, köztük Budapesten is lehetett érzékelni.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra vasárnap a földrengés kapcsán 38 jelzés érkezett 14 településről, ezek: Cserhátsurány, Balassagyarmat, Csitár, Galgaguta, Érsekvadkert, Szátok, Nógrád, Szécsényfelfalu, Ilinyből, Salgótarján, Nógrádmegyer, Magyarnándor, Borsosberényből és Szente.

Olvasói sztorik