Belföld

Verőcén is kárt okozott a rengés

földrengés (földrengés)
földrengés (földrengés)

A vasárnap hajnali földmozgás miatt Nógrád megyében hatvanhét, Pest megyében két bejelentés érkezett a katasztrófavédőkhöz.

Cserhátsurányon, ahol a földrengés epicentruma volt, megrongálódott az óvoda épülete, hétfőn ezért nem lesznek óvodai foglalkozások, kedden pedig a iskola épületében tartják meg őket. Szentén egy lakóház kéményét kellett visszabontani, nehogy leomoljon.

Ahogyan arról a Hir24 is beszámolt, a Richter-skála szerinti 4,4-es erősségű földrengés történt január 19-én 2 óra 34 perckor a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében, a földmozgást kettő óra 48 perckor egy újabb, 3,4-es erősségű utórengés követte.

Sok helyen keletkeztek károk

A legnagyobb károk az epicentrumban fekvő Cserhátsurányon és a szomszédos Cserháthalápon keletkeztek, de a távoli Érdről, a Dunakanyarból pedig Verőcéről is kaptak bejelentést. A térség víztározóit és veszélyes üzemeit átvizsgálták, de a szakemberek szerint nem sérült meg semmi, mint ahogy a közművek is zavartalanul működtek a rengések után.

Megsérült a cserhátsurányi katolikus templom műemlék épülete is.

Fotó: MTI/Elekné Csollány Éva

Utórengések jönnek

Vasárnap délután 17 óra 40 perckor az eredeti helyszíntől három kilométerre északkeletre újabb utórengést rögzítettek, akkor egy 2,3-as erősségűt és a szakértők szerint továbbiak is várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik