Pénzügy

Fontosabb a rugalmas munkavégzés, mint a fizetés?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 01. 14. 18:00

Egy toborzócég azt mérte fel, hogyan lehet megtartani a legjobb munkaerőt. Érdekes eredményeket kaptak.

Korábban a témában:

A jelenlegi gazdasági körülmények között sok vállalatnak nincsen kerete arra, hogy fizetésemeléssel és bónuszokkal jutalmazza a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat. A rugalmas munkavégzési lehetőség azonban olyan motivációs eszköz, amely nem jár többletkiadással.

Vízválasztó

A rugalmas munkavégzés igazi vízválasztó az állásajánlatok terén – derül ki a Regus, a munkaterek globális szolgáltatójának legújabb felméréséből. A megkérdezett üzletemberek 79 százaléka állítja, hogy két hasonló állás közül azt választaná, amely felkínálja a rugalmas munkavégzés lehetőségét, 74 százalékuk szerint pedig a rugalmas munkavégzés a munkaerő megtartását is eredményesebbé teszi.

Prioritás a munkaerő megtartása

A munkaerő-toborzás költséges folyamat, amelyen számos nemzetközi vállalat szívesen spórolna. A brit CIPD humán erőforrással foglalkozó szakmai szervezet az egy alkalmazott távozásával járó költségeket 4 625 angol fontra becsüli, amely vezetők esetében akár 5 000 font is lehet.

Tekintettel arra, hogy a munkaerő-megtartást a vállalkozások több mint harmada prioritásként kezeli, milyen lépéseket kellene szem előtt tartaniuk a toborzási költségek csökkentése, illetve a színvonalas munkaerő vonzása és megtartása érdekében? A rugalmas munkavégzés a válaszadók szerint mindhárom kérdésre megoldás lehet.

A 90 ország több mint 20 000 üzleti vezetőjének véleményét tükröző felmérés megerősíti, hogy a rugalmas munkavégzésnek köszönhetően Magyarországon is ki lehetne küszöbölni a gyors munkaerő-cserélődést, mivel a hazai válaszadók 71 százaléka a rugalmas munkavégzést emelte ki a tehetségeket leginkább vonzó szempontként.

A felmérés legfontosabb eredményei:

A válaszadók 72 százaléka szerint a rugalmas munkavégzés lehetőségének biztosítása a munkavállalók lojalitásának növekedését eredményezi
A munkavállalók 56 százaléka utasítaná el azt az állást, amelynél kizárt a rugalmas munkavégzés lehetősége
55 százalékuk állítja, hogy tovább maradt volna az előző állásában, ha lehetősége lett volna a rugalmas munkavégzésre.

A felméréssel kapcsolatban Katerina Manou, a Regus regionális igazgatója megjegyezte: „A legjobb munkaerő alkalmazása és megtartása ősidők óta a vállalkozások sikerének kulcsa, azonban nem minden vállalat engedheti meg magának a mesebeli bónuszokat és csábító fizetéseket, hogy versenyképes maradhasson. A munkaerő-cserélődés visszaszorítása abból a szempontból is fontos, hogy el lehet kerülni a HR-cégek bevonásával felmerülő költségeket és a toborzási folyamat kényelmetlenségeit.”

Gyed extra

Számos előnye lehet

„A rugalmas munkavégzés olyan előnyöket kínál a meglévő és leendő munkavállalók számára, mint a kevesebb stressz vagy a munka és magánélet egyensúlyának javulása, emellett költséghatékony megoldást jelent a tehetséges munkaerő vonzására és megtartására. Megdöbbentő, hogy a rugalmas munkavégzés milyen fontos szemponttá vált: sok válaszadó kifejezetten ez alapján válogat az állásajánlatok közül.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.