Pénzügy

Jól fialtak a nyugdíjpénztárak

nyugdíj (nyugdíj)
nyugdíj (nyugdíj)

A 2012-es kiugró hozamot ugyan nem ismételték meg, de kiegyensúlyozott teljesítményükre jellemző, hogy több százalékpontnyi reálhozamot értek el 2013-ban is.

Kapcsolódó cikkek

Az önkéntes és magánnyugdíj-pénztári tagoknak sem lehet okuk panaszra, jó hozamot produkáltak idén is a kasszák. A teljesítmény kiegyensúlyozott volt, ami azt is jelenti, hogy a nagyobb pénztáraknál nem volt kiugróan alacsony kamat, de kiemelkedően magas sem. – írja a vg.hu összegzésében.

Hozam 5 százalék felett

Az önkéntes nyugdíjpénztári alapok például kettő kivételével mind 5 százalék feletti hozamot értek el. A legtöbb alapnál egyébként 5,7 és 9,9 százalék közötti mértékben gyarapodtak a tulajdonosok megtakarításai.

Ami elég jó, különösen ha a várható éves 1 százalék körüli inflációt nézzük. No meg akkor is, ha azt is figyelembe vesszük, hogy közben a banki kamatok egyre zuhannak, néhol már a nulla százalékot is elérték.

Kétszámjegyű hozam is volt

A megmaradt 5 magánpénztár közül még olyan portfólió is volt (Budapest, növekedési), mely kétszámjegyű hozamról számolhatott be jelentésében. A Szövetségnél is a növekedési portfólió teljesített a legjobban, az ING-nél, Axánál és MKB-nál pedig a kiegyensúlyozott portfólió hozta a legtöbbet. A klasszikus portfóliók pedig 5-7 százalék között teljesítettek.

A lap azt is megemlíti, hogy az Államadósság Kezelő Központ  adatai szerint az államosított 3 ezer milliárd forintnyi magánnyugdíj vagyonból október végére már csak 132,6 milliárdnyi maradt.

Nyugdíj

2014-ben megéri majd többet tenni pénztárba

2013-ban ha valaki például önkéntes nyugdíjpénztárba saját befizetéseket teljesít, akkor – a különleges szabályoktól eltekintve – az összeg 20 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot írtak jóváí a számláján. Hasonló kedvezménnyel élhettünk együttesen az egészségpénztárnál és az önsegélyező pénztárnál is.

A jóváírás azonban az összes pénztárnál összeszámolva sem lehet több mint 120 ezer forint.

S például az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésnél maximum 100 ezer forint kedvezményt vehettün igénybe, de akkor más pénztárban már maximum csak 20 ezer forint jóváíráshoz juthattunk.

Az új adócsomag szerint azonban megnövekedett a jóváírási keretünk. Továbbra is a saját befizetések 20 százaléka lehet a jóváírás értéke, de összesen elérheti a 150 ezer forintot is (a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva). Sőt, az egyes pénztártípusokra külön-külön sincs korlátozás. Így akár az összes kedvezményt egyetlen általunk fontosnak ítélt pénztártípusban vehetjük igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik