Pénzügy
minimálbér (minimálbér)

Ennyivel kellene emeljék a fizetését holnap

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2013. 12. 31. 09:47

Átugorja a százezer forintos lélektani küszöböt a minimálbér. Ám egyesek szerint valójában nem a munkavállalók zsebében marad az emelés.

Korábban a témában:

Holnaptól havi 101 500 forint lesz a minimálbér, 118 ezer forint a garantált bérminimum. De mennyit is ér ez? – tette fel a kérdést az Adózóna.hu. Egyik részről az látszik: az inflációnál valószínűleg nagyobb mértékben emelték a sokak fizetését meghatározó minimálbér értékét az érdekképviseletek.

Szorozzon 0,035-tel!

A december elején megkötött megállapodás szerint a 2014-re ajánlott béremelés mértéke 3,5 százalék. Ezt a szakszervezetek úgy értelmezik: legalább ennyit kell megadni, míg a munkaadók átlagosan ekkora béremelést javasolnak.

De vajon mit jelent ez a zsebünkre nézve? Hanti Erzsébet, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szakértőjének elemzése egy érdekes tényre hívja fel a figyelmet: a 2009-es esztendő adataival összehasonlítva 41,9 százalékkal nőtt a minimálbér bruttó értéke és csaknem ugyanennyivel, 39 százalékkal a minimálbér bérköltsége. Eközben a minimálbér nettó értékének emelkedése egyáltalán nem volt látványos, a négy év alatt mindössze 15 százalékot tett ki.

Öt év alatt csak csökkent

Feltűnően alacsony volt a növekedés 2011-ben és 2012-ben (2009-hez képest csak mintegy fél százalék). Ennek oka, hogy ezekben az években vezette ki a kormány az ezt a jövedelmi réteget megillető úgynevezett adójóváírást. Ugyanilyen hatással volt az egyéni járulékok mértékének emelése is.

Az említett beavatkozások következtében Hanti elemzése szerint 2009-hez képest még csökkent is a minimálbér reálértéke, ami csak lassan éri el az akkori szintet: 2009-es árakon a 2014-re megemelt minimálbér is mindössze 55 036 forintot ér, szemben az akkori 57 815 forinttal.

Az állam nyert

A minimálbér emelésének igazi haszonélvezője a költségvetés volt, ami az adóék növekedésén keresztül mérhető le. Míg az elvonások teljes bérköltséghez viszonyított aránya 2009-ben 37,7 százalékot, 2010-ben pedig 35,5 százalékot tett ki, 2012 óta viszont ez már 48,4 százalék, azaz a minimálbér összköltségéből csaknem fele rész a büdzséé, mindössze 51,6 százalék marad a munkavállalónál.

Ebben a kormányzati ciklusban egyébként (a 2014-re szóló emelést is figyelembe véve) 38 százalékkal nőtt a minimálbér, amivel Magyarország az Európai Unió éllovasai közé tartozik. Ebből a Policy Agenda egy nemrégiben kiadott elemzése szerint a legkisebb keresetűeknek nettóban csak 10 százalék jutott.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.