Pénzügy

Így kedvezne a kormány a közszolgáknak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 12. 30. 09:58

Egy régi ígéret került ismét elő: kamatmentes hitellel segítenék a köztisztviselők lakásvásárlását, amit esetleg a devizahitelek kiváltására is fel lehetne használni.

Korábban a témában:

Az államilag támogatott kamatmentes kölcsönből a Népszabadság információi szerint bármelyik közszolga kaphatna, feltéve, hogy határozatlan idejű a szolgálati jogviszonya és nincs saját lakása. Ilyen hitelt valószínűleg csak egyszer lehetne majd felvenni, és legfeljebb annyit, hogy a havi törlesztőrészlet ne haladja meg a nettó fizetés harminc százalékát.

A lap úgy tudja, a kormány már karácsony előtt tárgyalt a javaslatról.

Orbán megígérte

Két változat

Információik szerint két verzió került a kabinet elé, amelyeknél eltérőek többek között az értékhatárok. Az egyik változatban maximum 30 millió forintért lehetne új ingatlant venni (ennek fele lehetne támogatott hitel), míg a használt lakás legfeljebb 20, a bővítés pedig 15 millió forintig férne bele (ez utóbbi két esetben legfeljebb 10 millió forintnyi lehetne a kamatmentes hitel).

A másik elképzelés szerint általánosan 18-19 millió forintos lenne az összeghatár, ami mellé legfeljebb 15 millió forintnyi lehetne a támogatott hitel. Viszont lehetőség lenne a korábban felvett devizahitelek kiváltására is.

A lap úgy tudja, hogy a közszolgák az önerő előteremtéséhez is kaphatnának segítséget, banki hitel formájában, amihez az állam kezességet vállalna. A kamat 7-8 százalék körül lenne.

A terv egyébként, hogy kamatmentes hitellel segítenék a közszolgák devizahiteleinek kiváltását, már elég régi, hiszen Orbán Viktor még 2011-ben, levélben ígért nekik segítséget. Most úgy tűnik, aktuálissá vált az ígéret beváltása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.