Pénzügy
arfolyamgat(960x640)(3).jpg (árfolyamgát, )

Módosul az árfolyamgát szabálya is

Egyebek mellett az adótörvényeket, a biztosítási törvényt és az árfolyamgát igénybevételének szabályait is módosította az Országgyűlés kedden.

Korábban a témában:

Nemcsak a költségvetést fogadta el kedden az Országgyűlés, és a „pofátlan” végkielégítések adóját csökkentették le, hanem számos pénzügyi, adózási tárgyú törvényt is módosítottak. Íme dióhéjban, milyen főbb változások várhatóak.

Árfolyamgát

A parlament elfogadta kedden, hogy megnyitják az árfolyamgátat azok előtt a devizahitel-adósok előtt, akik augusztus 11. és november 9. között 90 napot meghaladó késedelembe estek de a szerződésüket a bank még nem mondta fel.

A rögzített árfolyamot az adósok 2014. február 7-ig kezdeményezhetik.

Cafeteria

Az szja-szabályok módosítása beemeli az adómentes cafeteria juttatások körébe a cég saját sportlétesítményének használatát, illetve az ott szervezett sportrendezvényeken nyújtott szolgáltatásokat.

Trafik

A jövedéki törvény is módosult, így a jövőben a cigarettapapír és -töltő is csak trafikban árusítható.

Biztosítás

A biztosítási törvény több olyan fogalmat is definiál, amelyet eddig is használtak a biztosítók. Így például bekerült a törvénybe a jutalékvisszatérítés. A jutalékot akkor kell visszafizetnie az alkusznak, ha a biztosítási szerződés idő előtt megszűnik és a befizetett díjak nem fedezik a jutalékot. A megtakarítási jellegű életbiztosításoknál a kifizetett jutalék nem haladhatja meg a jutalékfizetés időpontjáig a biztosítóhoz beérkezett biztosítási díj összegét.

Eszközkezelő

A törvényhez számos zárószavazás előtti módosítás is érkezett. Így például a nemzeti eszközkezelőről szóló törvény kiegészült a tartalék ingatlan fogalmával. Ebbe a kategóriába kerülnek az ócsai programban nem hasznosított lakások mellett a lakhatásra alkalmas, de nem lakás célú ingatlanok ugyanúgy, mint a bérlővel nem rendelkező lakások. Az ilyen lakások bérét a kormány rendeletben állapítja majd meg.

Egyházi 1 százalék

A Ház döntött arról, hogy az állam a bevett egyházaknak felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékát kiegészíti az összes szja-bevétel egy százalékára, ha az adózók felajánlásai nem érik el ezt a szintet. A támogatást az 1 százalékos felajánlások arányában osztják szét a bevett egyházak között.

A képviselők 253 igen szavazattal, 77 nem ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadták el a kormány pénzügyi tárgyú jogszabály-változtatási javaslatait.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.