Pénzügy

Kúria: viselni kell az árfolyamkockázatot

devizahitelesek (devizahitelesek, )
devizahitelesek (devizahitelesek, )

Nem lesz csoda: nem álltak a devizahitelesek mellé. A forint emelkedik. Az OTP szárnyal.

Sokaknak csalódást okozhat a Kúria hetek óta várt döntése a devizahiteles perekről: az ellentmondásos bírósági ítéleteket tisztázni hivatott jogegységi döntés ugyanis nem elsősorban a bankok, hanem a fogyasztók felelősségét mondta ki.

Kimondja például, hogy a forinthitelnél kedvezőbb feltételeket kínáló devizahitelek esetében a fogyasztó viseli az árfolyamkockázatot, s ez nem ütközik sem a jogba, sem a jó erkölcsbe.  Emellett felsorol még számos dolgot, amellyel a devizahitelesek ügyvédei próbáltak érvelni: hogy ez színlelt szerződés, hiszen nem is vett a bank devizát vagy hogy uzsorás szerződés, netán lehetetlen szolgáltatásra vonatkozik.

Itt az utolsó pont

Ám továbbra is támadható a Kúria döntése alapján a nem megfelelő tájékoztatás. A közlemény ugyanis leszögezi, hogy a bankoknak az árfolyamváltozás kockázatairól is kellett a szerződéskötés időpontjában tájékoztatást adni.

Ez azonban aligha lesz ok arra, hogy a szerződést érvénytelennek mondják ki, ugyanis a Kúria leszögezi: ha a szerződés egy pontja érvénytelen, s ettől még teljesíthető a szerződés többi része, akkor teljesíteni kell.

Egy pontot hagyott nyitva a Kúria határozata: hogy mikortól számít az egyoldalú szerződésmódosítás átláthatónak.  Erről várják az Európai Bíróság döntését.

Itt a magyarázat

Maguk a bírák is érezhették, mekkora csalódást okoznak, ugyanis hosszasan magyarázkodnak azzal kapcsolatban, miért nem tudtak másképpen dönteni.

„A bírák teljes mértékben átérzik a több százezer devizahiteles elnehezült helyzetét, döntésüket azonban csak a törvények alapján, a jog által biztosított lehetőségek keretei közt hozhatták meg. (…) Az e perek mögött meghúzódó gazdasági és egyben társadalmi probléma káros következményeit nem lehet kizárólag jogi úton felszámolni és a megoldást nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni” – szögezi le a Kúria közleménye.

A forint emelkedik

A reggeli 302 forint körüli jegyzésekről 300 forint alá esett az euró árfolyama a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatának közzététele után.

Jelentősen emelkedett az OTP-részvények árfolyama is. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) nyitáskor 4175 forinton állt a részvény árfolyama, ám több mint 3,45 százalékot erősödve délután 14 órakor 4340 forinton kereskedtek a papírral.

Rogán reagált

A legfőbb bírói fórum is a bankok oldalára állt – így értékelte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón a Kúriának a devizahitelek ügyében hozott határozatát.

Önnek mi a véleménye a döntésről?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik