Pénzügy

Padlót fog a lakáshitelek kamata

hitel (hitel, )
hitel (hitel, )

Jövőre egységesen 6 százaléknyi lehet minden banknál az egyéves kamatperiódusú támogatott lakáshitelekre a fizetendő. A jó adósok viszont ennél jobb feltételekkel is kaphatnak piaci hitelt.

Januártól az otthonteremtési kamattámogatásos kölcsönök egyéves kamatperiódusnál már csak 3,51 százalékos a referenciahozam, ötéves kamatperiódusnál pedig 5 százalékos a ráta. Ez azt jelenti, hogy az idevágó kormányrendeletben megadott képlet alapján az egyéves kamatperiódussal számolva használt lakásra a bankok már csak maximum 5,81 százalékos kamattal kínálhatnák a kölcsönöket, új lakásra két gyerekig 5,46, három vagy több gyereknél pedig 5,11 százalékos lenne a kamatplafon – írta a vg.hu. Csakhogy van egy kis bökkenő…

6 százalék alá nem mehet a kamat

A lap azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyfeleknek ennél mégis drágább lehet a hitel. Ennek oka, hogy a bankoknak a kormányrendelet szerint minimum 6 százalékos ügyleti kamattal kell kínálniuk a kölcsönt.

Vagyis ha a számított kamatplafon e szint százalék alá csökken, az állam is csökkenti a kamattámogatást, méghozzá olyan mértékben, hogy a számított ügyleti kamat 6 százalékosra emelkedjen.

Lakáshiteles hírek

Csökkenhet a verseny

Magyarán: a januárban felvett kölcsönökre a referenciakamat arányában számított 50-70 százaléknyi helyett egységesen csak mintegy 44,5 százalékos kamattámogatást fizetne a költségvetés. Az ötéves kamatperiódusú hitelnél persze magasabbak a kamatok, ott az 50 százalékos kamattámogatásra jogosultaktól 7, az 60 százalékos kamatkedvezménynél 6,5, a 70 százalékosnál 6 százalékos lehet januártól a maximális kamat.

A kamatok csökkenése miatt pedig csökkenhet a verseny a támogatott hitelek piacán – állapítja meg a lap. Viszont a piaci hiteleknél megmarad a verseny, így könnyen lehet, hogy a jó adósok (magas jövedelműek,megbízható ügyfelek) a jövőben az államilag támogatottnál is olcsóbban kaphatnak lakáshitelt – állapítják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik