Pénzügy

Minden panel megújulhat 2020-ig

panel (panel)
panel (panel)

A kormány nagyszabású lakásfelújítási programot hirdetett, de egyelőre csak az ingtantulajdonosok töredékét kitevő panellakók örülhetnek.

Jövő februárban indulhat a 2020-ig tartó Panel III. program, melynek keretében a kormány ígérete szerint összesen 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítésére lesz pénz, mintegy 500 milliárd forintnyi. Vagyis ennyi új megrendelésre számíthat az építőipar.

Ez azt jelentheti, hogy évente 54 ezer panelt újíthatnak fel, mintegy 70 milliárd forintból, vagyis lakásonként átlagban 1,3 millió forintnyi juthat.

A cél az, hogy legalább 40 százalékkal csökkenjen a felújított panelek energiafelhasználása, és a komplex felújítás lehetőleg megújuló energia felhasználásával történjen. A korábban megindított panelprogramokkal együtt így elvileg mind a 700 ezer iparosított technológiával épített lakás energetikai korszerűsítése mellé tehetnének egy pipát.

Korábbi negatív tapasztalat

Önrész azért lesz

Akik a programban részt vesznek, 33 százalékos vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak. S mint a nemzeti fejlesztési miniszter a hirado.hu-nak elmondta, ez egyben azt is jelenti, hogy valamennyi önrészt is kell vállalniuk.

A tárgyalások után derülhet ki az, hogy az önkormányzatok mennyit vállalnak be, s így mennyi lesz a fennmaradó összeg, amit a lakóknak kell állniuk – tette hozzá Németh Lászlóné. A miniszter szerint egyébként arra lehet számítani, hogy az önrész a felújítási költségek egyharmada lehet.

Jó-jó, de mi lesz a többi ingatlannal?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) régi adósságát törlesztette a programmal, amiből lehet majd szigetelni, kazánt, nyílászárót cserélni. Csak azt nem értik, miért kivételeznek a panelokkal, és miért nem vették be a programba a társas- és családi házakat. Annál is inkább nem értik ezt, mert ez utóbbi két kategória teszi ki a hazai lakásállomány 82 százalékát.

Erre egyébként rá is kérdeztek. Horváth Attila Imre államtitkártól azt a választ kapták, hogy a nem panellakásokra vonatkozó terveket majd az Épület-energetikai Stratégiából ismerhetjük meg. A MEHI szerint ezt a tervet 2013 júniusára ígérték és utoljára arról volt szó, hogy októberben lesz a társadalmi egyeztetés. De ezek az ígéretek nem teljesültek.

Javasolják

A MEHI fontosnak tartaná, hogy a családi- és társasházak is kapjanak forrást a felújításhoz. A szervezet ügyvezető igazgatója szerint egyébként nem igaz az NFM azon állítása, hogy a felújításokkal a paneloknál lehet elérni a a lakásonkénti legnagyobb energia-megtakarítást.

Bart István egyetért vele, hogy csak a támogatások egyharmada vissza nem térítendő, de szorgalmazná, hogy a kétharmadnyi forrás előteremtését ne hagyják a társasházakra, hanem együtt intézzék a vissza nem térítendő támogatásokkal. Mégpedig úgy, hogy akár önrész nélkül (vagyis hitelből) is megindulhassanak a felújítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik