Pénzügy

Egyre több kedvünk van megtakarítani

értékpapír (értékpapír)
értékpapír (értékpapír)

A változatlanul mérséklődő kamatok és a karácsonyi készülődés sem csökkentette a lakosság megtakarítási kedvét. Az állampapírok és a befektetési alapok is jól futottak.

Az elmúlt hónapban közel 42 milliárd forinttal növekedett novemberben a lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A teljes mennyiség megközelítette az 1640 milliárd forintot.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁAK) adatai szerint novemberben 41,9 milliárd forinttal növekedett a lakosságnak szánt állampapírok állománya. A Kamatozó Kincstárjegyek nettó értékesítése 27,5 milliárd, a Féléves Kincstárjegyeké 1,5 milliárd forint volt. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 6,2 milliárddal, míg az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,7 milliárd forinttal növekedett.

Az év első tizenegy hónapjában megvalósult 652,7 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 519,4 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 10,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 79,9 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 43,2 milliárd forint jut.

2013. november végére a lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1639,2 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 954,8 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 20,5 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 327,5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény állománya 336,4 milliárd forintra növekedett.

Lelkes kisbefektetők

Eközben a befektetési alapok vonzották a legtöbb lakossági megtakarítást októberben. A Világgazdaság Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva azt írja, hogy október végére 5914,5 milliárd forintnyi értékpapír volt a lakosság számláin, ami történelmi csúcsnak felel meg.

A lakosság értékpapírjainak állománya már csak ezer milliárd forinttal marad el a betétállományuktól. A tizedik hónapban a kisbefektetők 107,4 milliárd forintnyi friss pénzt öntöttek az értékpapírpiacba, emellett a hozamok is gyarapították 6 milliárd forinttal az egyenlegüket.

A befektetési alapok voltak a legnagyobb nyertesei a tőkebeáramlásnak, 102,9 milliárd forintnyi lakossági pénzt vonzottak. A hónap végére a háztartások már 3047,2 milliárd forintot tartottak befektetési alapokban, ami ugyancsak történelmi csúcsnak számít.

A szeptemberi rekordhónap után októberben kissé visszaesett az állampapírok iránti érdeklődés, a lakossági nettó tőkebeáramlás mindössze 21,9 milliárd forintot tett ki. A háztartások állampapír-állománya újabb csúcsot döntve 1892,8 milliárd forintra emelkedett – olvasható a Világgazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik