Pénzügy

6+1 tipp, hogy ne járjon pórul a készpénzfelvételnél

atm (atm)
atm (atm)

Karácsony előtt az ünnepi készülődés és ajándékozás miatt több készpénzt veszünk fel az ATM-ekből, mint máskor. Ilyenkor a csalók is aktívabbak. De nemcsak ez hozhat bajt a fejünkre, hanem a talált pénz is.

ATM-használat szempontjából a december a legforgalmasabb hónap, ilyenkor 13-15 százalékkal több készpénzt veszünk fel a pénzkiadó automatákból, mint az év többi részében. Ilyenkor megnő a csalások száma is, meg a kísértés is.

Így hullámzik

Kisebb mértékben ugyan, mint decemberben, de májusban és júliusban – a ballagások, illetve szabadságolások idején – is emelkedik az ATM-ek kihasználtsága, míg augusztusban az iskolakezdés emeli a berendezések forgalmát. Igaz ezekben a hónapokban már csak alig 10 százalék körüli a növekedés – derül ki a Trezex Hungária Zrt. készpénz-logisztikai cég belső felméréséből. Visszaesést pedig az év első hónapjaiban, illetve szeptemberben regisztráltak a szakemberek.

Februártól jön az ingyenes készpénzfelvét

Decemberben több készpénzt “fogyasztunk”

Az egyes hónapokban egyébként többnyire a fizetésnapok a legforgalmasabbak, és ezek közül is elsősorban pénteken és szombaton nő a készpénzfelvételek száma.

Egy átlagos forgalmú hónapban körülbelül 27 milliárd forintot vesznek fel Magyarországon a cég által kiszolgált ATM-ekből. Ehhez képest a karácsonyi ünnepek környékén ez az érték elérheti a 32-33 milliárd forintot is. Ilyenkor persze sűrűbben kell feltölteni az ATM-eket is.

Országos szinten pedig évi 110-120 milliószor használjuk a kártyáinkat, s több mint 5 ezer milliárd forintnyi készpénzt veszünk fel az ATM-ekből. Vagyis rengeteg pénz forog kockán. S a nemzetközi felmérések szerint az ATM-es forgalom növekedésével párhuzamosan nő a csalások száma is. Ezért nem árt, ha néhány alap dologra odafigyelünk.

6 +1tipp az ATM-es készpénzfelvételhez:

1. Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kód kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött – véletlenszerűen generált – kódot!

2. A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

3. Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

4. Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

5. Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani a csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

6. Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt –, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan „másodlagos” bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

+1: Ha az ATM-ben pénzt talál, ne vegye el, bármennyire is csábító a dolog. Ez ugyanis lopás, aminek börtön lehet a vége – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. A helyes eljárás az, ha a talált pénzt leadjuk a bankban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik