Pénzügy

Máris drágul a bankolás az ingyen készpénz miatt

atm (atm)
atm (atm)

Amit az ingyenes készpénzfelvételen bukik egy bank, megpróbálja beszedni máshogy. Itt az első példa, a Sopronbank.

Februártól megnyílik havi két alkalommal a lehetőség, hogy összesen 150 ezer forint összeg erejéig ingyenesen készpénzt vegyünk fel. Ez természetesen bevételkiesést jelent a bankoknak, éves szinten 36 milliárd forint mínuszt. A Bankmonitor.hu elemzése szerint kizárt, hogy ezt benyeljék, s a szektor számára a megoldást az egyéb tételeken való díjemelés jelentheti, azaz nőhet az ára többek között a számlavezetési díjnak, a bankkártyának, az utalásoknak is. Természetesen a kedvezmények visszavonása is racionális lépés.

A Sopron Bank most mindkettőt bevetette, derül ki. A Bankmonitor.hu friss elemzése szerint a bank februárban életbe lépő új díjszabása alapján feleannyiba kerül majd a bankolás, ha átáll az ember készpénz-alapú számlahasználatra. Ha viszont nem, akkor egy átlagos csomag átlagos előfizetője pont annyit fog fizetni februártól, mint decemberben.

“Tehát az ingyenes készpénzfelvétellel megspórolt összeget teljes mértékben felemésztette a többi tételen történő emelés. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a bank is változatlan bankhasználati szokásra számít: az emelés nem egyezik meg a 150 ezer forint felvételének költségével” – mutat rá a pénzügyi elemzőcég.

Eszerint a Nyugat-Magyarországon jelentősnek számító Sopronban lépését úgy értékelhetjük, hogy a bank óvatosan emelt, majd folyamatosan figyelemmel követi, hogy miként változnak az ügyfelek bankhasználati szokásai. “Ha a forgalom drasztikusan áttolódik készpénz irányába, akkor nem zárható ki egy ennél jelentősebb emelés sem” – teszik hozzá.

 

Drága lesz az ingyenpénz?

Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt az automatákból, összesen százötvenezer forintot.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője – a javaslat egyik előterjesztője – korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi majd, sőt külön is felhívja Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek 2014 első hónapjaiban.

Ám a pénzügyi szektort jól ismerők szerint a bankok valószínűleg próbálkozni fognak más tételeik emelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik