Pénzügy

Nincs kártérítés a kitúrt dohányboltosoknak

nemzeti-dohanybolt(960x640)(3).jpg (nemzeti dohánybolt)
nemzeti-dohanybolt(960x640)(3).jpg (nemzeti dohánybolt)

A kormány körültekintően járt el, az államnak semmiféle kártérítési kötelezettsége nincs a plázákból, benzinkutakról, de még azok környékéről is kitiltott dohányboltosokkal szemben.

Egy kormányrendelet szerint 2014. május 30-ig lehetnek nemzeti dohányboltok 2500 négyzetméternél nagyobb eladóterű bevásárlóközpontokban, hipermarketekben, illetve a benzinkutakon.

Ezután úgy volt, hogy a kiebrudalt tulajdonosok milliós kártérítést kapnak cserébe. A Kormányzati Információs Központ azonban közleményben cáfolta a kártérítés tényét. A kormány körültekintően járt el a trafikok elhelyezésével kapcsolatban, az államnak semmilyen kártérítési kötelezettsége nincsen – idézi az MTI. Alapvetően népegészségügyi szempontokat, valamint a kiskereskedők érdekeit szem előtt tartva hozta meg a kormány a döntését. Az intézkedés a meglévő koncessziós jogokat semmilyen formában nem érinti, éppen ezért az államnak semmilyen kártérítési kötelezettsége nincsen – áll a KIK közleményében.

A rendelet szerint egyébként a fent említett helyek környékén (így parkolóban vagy parkban) sem működhetnek trafikok május 31-től. Még azok sem, amelyek a vámhatósági engedélyt megkapták és jelenleg is üzemelnek. A rendelet azt is kimondja, hogy dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül; ezt azonban csak a 2013. november 30. után benyújtott új engedély iránti, illetve az engedély módosítására irányuló kérelmekre kell alkalmazni.

A plázákban azért nem lehetne nemzeti trafikot nyitni, mert ezeknek a dohányboltoknak más üzlettől elkülönültnek kell lenniük. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője szerint ez a törvény elfogadása óta így van, csupán pontosították azt nemrég azzal, hogy kültérről, korlátozás nélkül, ünnepnapokon is megközelíthetőnek kell lenniük a dohányboltoknak. Indokként szerepel az is, hogy állítólag 200 bolt fölözi le az összes haszon 10 százalékát, ez pedig aránytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik