Belföld

Ezért nem lesz trafik a plázákban

Dohanybolt(210x140)(3).jpg (dohánybolt)
Dohanybolt(210x140)(3).jpg (dohánybolt)

Elvileg lehetne cigit árulni a bevásárlóközpontokban, gyakorlatilag nem.

Tiltakozik a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) a dohányboltok koncessziós pályázati kiírásának módosítása miatt, mert az lehetetlenné teszi a cigarettaárusítást a plázákban.

Utcai bejárat kell

A plázákban azért nem lehetne nemzeti trafikot nyitni, mert ezeknek a dohányboltoknak más üzlettől elkülönültnek kell lenniük.  A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője szerint ez a törvény elfogadása óta így van, csupán pontosították azt nemrég azzal, hogy kültérről, korlátozás nélkül, ünnepnapokon is megközelíthetőnek kell lenniük a dohányboltoknak.

A szervezet szerint azonban az utcai bejárat megvalósítása a bevásárlóközpontok, hipermarketek és szupermarketek többségében kivitelezhetetlen, vagy homlokzati átalakítást igényel, ami építésiengedély-köteles és a plázastop hatálya alá is eshet. A kültéri bejárat kötelező előírása veszélyezteti is a dohányboltok biztonságát, hiszen nagy értékű árukészlettel rendelkező, átlagosan egy eladóval működő üzlethelyiségről van szó – hívta fel a figyelmet a szervezet.

Senkinek sem jó ez a szigor

Jelenleg az országban 118 bevásárlóközpont és 165 hipermarket működik, több mint 3 millió négyzetméteren. Egy-egy nagyobb létesítmény naponta átlagosan 30-45 ezer látogatót fogad. A vásárlók egyebek mellett azért választják a bevásárlóközpontokat, mert a szolgáltatásoktól a magas áruválasztékig egy helyen megkapnak mindent – mutat rá közleményében a MBSZ.

A dohányforgalmazók kiszorítása a bevásárlóközpontokból és hipermarketekből hátrányos a kereskedők, a vásárlók és az állam számára is. A kereskedő nagy forgalmú helyszíntől esik el, a vevő nem tudja hatékonyan és gyorsan lebonyolítani vásárlásait, az állam pedig a forgalom csökkenése miatt általános forgalmi adótól esik el – idézi a közlemény Balatoniné Kiss Juditot, az MBSZ főtitkárát.

Az MBSZ információi szerint az eddig benyújtott pályázatok többsége bevásárlóközpontban, hipermarketben és szupermarketben lévő üzlethelyiségekre vonatkozik, a kiírás szigorítása ezeket a kiskereskedőket érinti hátrányosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik