Pénzügy
devizahitel (devizahitel)

Ma eldőlhet a devizahitelesek sorsa

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2013. 11. 19. 15:13

A perek jogi hátteréről konzultálnak a kormánnyal az igazságszolgáltatás vezetői.

Korábban a témában:

A devizahitelekről rendeznek ma kerekasztal-megbeszélést Budapesten, az egyórásra tervezett eszmecsere után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tart sajtótájékoztatót. A kerekasztal-beszélgetésen szinte mindenki ott lesz, aki számít: Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Székely László alapjogi biztos kapott meghívást a Népszabadság információi szerint.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) például több jogszabály-módosítási javaslatot tett a devizahitel-szerződéseket érintő peres ügyekkel összefüggésben.

A tervezett módosítás szerint “a fogyasztói szerződés részévé váló tisztességtelen szerződési feltétel érvénytelensége tárgyában” indított perekben a felperes lakóhelye alapozná meg a bíróság illetékességét. Így a devizahitel-szerződésből eredő perek arányosan oszlanának meg a bíróságok között.

Az OBH – a Kúriával egyeztetve – jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett elő a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítására is, úgy, hogy valamennyi, értékhatár alatti vagyonjogi ügyben lehetőség legyen a Kúria eljárására, ha közérdeket szolgál a kis pertárgyértékű ügy.

Az OBH javasolta azt is, hogy a feleknek a keresetlevél benyújtását követően a bíró által előírt kötelező, előre meghatározott formula szerinti egyeztetést kelljen lefolytatniuk.  Ezenfelül adatszolgáltatásra hívta fel a bíróságokat, mert ugyan a devizahiteles ügyekben született jogerős döntések elemzése a Kúria Polgári Kollégiumának a feladata, a hivatal a beszerzett adatok továbbításával is igyekszik ezt segíteni.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.