Pénzügy

Már több mint másfélszeresébe kerül a bankolás

internet-bankolas(2)(960x640).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )
internet-bankolas(2)(960x640).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )

Szeptemberhez képest is tovább emelkedett a pénzügyi szolgáltatások ára. Októberben tavalyhoz képest éves szinten már 54,2 százalékkal fizettünk többet a bankokban.

Kedden igen sokkoló inflációs adatok jöttek ki: októberben az átlagos drágulás 0,9 százalékos volt éves szinten. Utoljára 1974-ben volt ennyire alacsony a mutató. Erre még Matolcsy György jegybankelnök is azt mondta: gyorsítani kellene a drágulást.

Azonban, van pár olyan szolgáltatás, aminek az ára jócskán elszállt tavalyhoz képest.

Bankolás

Szeptemberben azt írtuk, hogy elképesztő mértékben, 45,7 százalékkal drágultak a banki szolgáltatások éves szinten. Nos, októberben ezt a számot is túlszárnyalták. A pénzügyi szolgáltatások ára ugyanis a KSH adatai szerint már 54,2 százalékos növekedést mutatott tavalyhoz képest.

Januárban még csak plusz 18 százaléknál tartottunk, aztán februártól, amikor már a tranzakciós illeték bevezetése is látszott a számokon, folyamatosan 26-28 százalékos árnövekedést mért a statisztika hivatal az előző évhez képest. Mert bár a kormány előre azt mondta, nem lesz áthárítás, mégis lett. A PSZÁf adatai szerint 94 százalékban ránk tolták a bankok a költséget.

A következő ugrás szeptemberben volt, amikor már érvényesülhetett a tranzakciós illeték augusztusi emelése. Valamint az, hogy a pénzforgalmi szolgáltatókat pótlólagos illetékfizetésre kötelezték. Ennek oka az volt, hogy az első félévben a tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a várttól. Az egyszeri fizetési kötelezettség a január-áprilisi illetékkötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75 milliárd forint volt a szektor egészére.

Ezek után valóban kellett egy kis „pénzügyi rezsicsökkentés”, ahogy a kormány hívja a feburától életbe lépő havi kétszeri legfeljebb 150 ezer forintig élő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Ami azért valljuk be, elég sovány vigasz lesz a banki szolgáltatások díjának ilyen erőteljes növekedéséhez képest.

Jócskán drágult még

A légi személyszállítás díja lett a második a drágulási dobogón, tavalyhoz képest 24 százalékkal kellett többet fizetni ezért a szolgáltatásért. Tíz százalék felett drágultak még az egyéb egészségügyi termékek (11 százalék), a dohányáruk (17,5 százalék) és a szeszesitalok és borok is k (11 százalék).

Az élelmiszerek ára is emelkedett átlagban (0,8 százalékkal), de ezen belül a zöldségféléknél kiugró, 8 százalékos árnövekedést mért a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik