Pénzügy

Ötszázalékos áfát kérnek a zöldségesek is

zöldségek (répa, saláta, )
zöldségek (répa, saláta, )

Rájuk férne: az ágazatban 40 százalék a feketegazdaság aránya.

Vajon miből pótolják a költségvetés elmaradt bevételét?

A zöldség-gyümölcs ágazatban örülnek annak, hogy “megtört a jég, és a kormány az élő- és félsertés esetében kipróbálja az 5 százalékos áfa hatását”. Az ágazat “sorban áll” az 5 százalékos áfa bevezetése érdekében, hogy csökkenthető legyen ebben a szektorban is a feketegazdaság aránya, megőrizhetők legyenek a munkahelyek, és újakat is létre lehessen hozni.

A zöldség-gyümölcs ágazatban ugyanis a legnagyobb a feketegazdaság aránya. Ennek mértéke átlagosan 40 százalék, de időszakonként és termékenként a becslések szerint elérheti akár az 50-60 százalékot is – mondta el Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott pénteki kijelentésére, miszerint az áfacsökkentés nem a rezsicsökkentés része, hanem a munkahelyek megőrzését szolgálja. A legnagyobb mezőgazdasági munkaadó ágazat a zöldség-gyümölcs szektor – emlékeztetett. Az ágazati stratégia alapján 2014-2020 között ez a mezőgazdasági terület tudná a legjelentősebb munkahelyteremtést megvalósítani.

De mi is az a rezsicsökkentés?

Nem az árcsökkenés a cél

Az 5 százalékos áfa nélkül az ágazati stratégia nem valósítható meg – vélekedett az elnök. Hangsúlyozta azt is, hogy a zöldség-gyümölcsnek több mint a felét frissen fogyasztják el, így nem kétséges, hogy az áfacsökkentés hatása megjelenne a fogyasztói árban. Ezek a termékek ugyanis napi árasak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik