Élet-Stílus

Ezeket a tanácsokat NE kövesse, ha kismama

A Babaszoba segítségével segítünk kievickélni a jótanácscunamiból.

Gyermeket vár és az agyára megy már a mindenfelől érkező-hömpölygő információ? Elege van abból, hogy mindent és ennek a mindennek az ellenkezőjét is olvasta már a baba első hónapjaival kapcsolatban?

Itt a segítség! A Babaszoba összegyűjtötte a legtöbb közszájon forgó szabályt, amit biztosan nem kell betartania. Íme:

NE cseréld ki a pelusát minden etetés előtt!

Az igaz, hogy ha a kicsi eltöltött ébren vagy alva három órát, majd jelezni kezdte, hogy éhes, akkor logikus dolog átpelenkázni etetés előtt. Ennyi idő alatt ugyanis biztos telt (vagy megtelt) a bugyor, és ha szopi közben elalszik, akkor lehet, hogy újabb három órát már nem bírna ki, és átázna, bármilyen márkás is a pelenka. De ha ennél sűrűbben eszik, akkor fölösleges minden alkalommal tisztába tenni. Éjszaka pedig, hacsak nincs átázva vagy bekakilva, eszedbe ne jusson ezzel zargatni – csak teljesen felébreszted vele, amire semmi szükség.

NE mérd meg a babát minden etetés után!

A legtöbb kórházból – elvileg – akkor adják haza az újszülöttet, ha megkezdődött a súlygyarapodása. Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni tudják, megkérnek, hogy szoptatás előtt és után is mérd meg, hogy kiderüljön, pontosan mennyit evett. Aztán könnyen lehet, hogy a védőnőd vagy a gyerekorvos is felteszi a kérdést: mennyit szokott enni egyszerre? Te pedig könnyen beleeshetsz az első gyerekesek csapdájába: pontos naplót kezdesz vezetni arról, hogy mikor hány grammot evett a pici, melyik melledből, illetve ha szükség volt pótlásra, hány milliliter tápszert fogyasztott. Ne tedd!

Ha úgy látod, hogy minden tisztába tevésnél pisis a pelusa, rendszeresen van széklete (ami anyatejes babáknál napi hetet és heti egyet is jelenthet), elégedett, szemmel láthatóan gyarapszik, és nincs beesve a kutacsa, akkor fölösleges ennyiszer lemérni. Az első időkben bőven elég hetente egyszer, sőt akár azt is bevállalhatod, hogy csak a védőnőnél méred meg, havonta egyszer.

NE fürdesd meg minden nap!

Amíg az egész napot az ágyában és a kezedben tölti, nem sok alkalma van arra, hogy piszkos legyen. A pelus alatti részeket úgyis minden tisztába tevésnél lemosod vagy áttörlöd, legfeljebb az arca és a nyaka körüli terület igényel külön tisztogatást, ha sokat bukik. Persze vannak babák, akik kifejezetten élvezik a fürdést, és sok apuka számára az a nap fénypontja, amikor a munkából hazatérve megfürdetheti a kisbabáját. De ha úgy látod, hogy a te gyereked nem érzi jól magát a kiskádban, és/vagy a bőre lesz tőle túl száraz, akkor nyugodtan áttérhetsz arra, hogy csak két-három naponta fürdeted, a többi napon pedig csak finoman megtisztogatod (például egy nedves textilpelenkával), ahol szükséges.

Még több tévhitrombolást olvashat, ha ide kattint és elolvassa a folytatást a Babaszoba oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik