Pénzügy

Kgfb – most akkor nő, vagy csökken?

A Mabisz szerint nem változnak lényegesen a díjak, vagy még csökkenek is. Az online alkuszok szerint viszont emelkedni fognak a tarifák az idei év végi kampányban.

Akár 1,5 millió autós is díjemeléssel kell, hogy számoljon a szombaton hajnalban megjelent 2014-es biztosítási tarifák alapján, tájékoztatta a Hír24-et a tarifákat elsőként elemző Biztosítás.hu alkuszi portál.

A Magyar Biztosítók Szövetséges (Mabisz) szerint a díjak nem változtak lényegesen az előző évihez képest.

Emelkedik?

A biztosítók által előzetesen is beharangozott díjemelés átlagosan az 5, esetenként pedig a 100 százalékot is eléri – állítja a Biztosítás.hu.

A Mabisz szóvivője szerint amikor az alkuszok a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak emelkedését valószínűsítik, akkor csak a teljes ügyfélkör egy szegmensére fókuszálnak, jellemzően azokra, akik interneten keresztül váltanak biztosítót. Gilyén Ágnes szerint azonban megalapozott számítás csak később, a teljes piac elemzése után várható.

Nem változik, vagy csökken?

A Mabisz szakértői is végeztek próbaszámításokat, azok eredménye viszont az lett, hogy a díjak lényegesen nem változtak az egy évvel ezelőttihez képest, illetve, ha számításba veszik a bonusbesorolás emelkedését, akkor inkább még csökkentek is a díjak. Ezekre a számításokra is igaz azonban, ami az alkuszokéra: nem átfogóak – fűzte hozzá.

Amitől olcsóbb lehet

A gyakori díjkedvezmények közül Gilyén Ágnes kiemelte azokat, amelyeket akkor adnak a kgfb-re a biztosítók, ha az ügyfélnek más biztosítása is van náluk, illetve, ha a kgfb mellé most kötnek mást is. Ilyen lehet a casco, a lakás- vagy a balesetbiztosítás. Ugyancsak sok biztosító ad kedvezményt az e-mailben való kapcsolattartásra, illetve akkor, ha az ügyfél a teljes éves díjat egy összegben fizeti be – mondta a Mabisz szóvivője.

Eddig 15 biztosító közölte

Az idén először nem napilapokban, hanem a Magyar Nemzeti Bank – mint pénzügyi felügyelet -, illetve a biztosítók saját, valamint a Mabisz honlapján jelentek meg a tarifák. Eddig 15 biztosító közölte az új tarifáját, amely azoknak szól, akiknek az év utolsó napja a kgfb forduló napja. Amelyik biztosító szombaton nem tesz közzé új tarifát, annak a régi él tovább, változatlanul.
A kötelező biztosítás fordulónapja annak esik az év végére, aki 2010 előtt vásárolta a járművét, az azt követően vásárlók kgfb-biztosításának a vétel napja a fordulónap, vagyis az akkor érvényes tarifák szerint választhatnak biztosítót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik