Pénzügy

Rengeteget spóroltunk a gyógyszereken

A 2011-es szinthez képest 7,5 milliárd forinttal csökkent a magyar lakosság gyógyszerkiadása. Az egészségügyi államtitkár úgy véli, ennél még nagyobb megtakarítást is el lehet érni.

Olcsóbb lett és lesz…

Két évvel ezelőtthöz képest kétezer gyógyszer ára csökkent, mintegy 35 százalékkal csökkent – mondta el szombati sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Többet is meg lehetne spórolni

Kiemelte: ma már a patikában kapott blokkról az is leolvasható, hogy a kormány mekkora támogatást adott a kiváltott gyógyszerére, és azt is, hogy mennyit spórolt volna a beteg, ha egy azonos hatóanyagú, de a legolcsóbb készítményt választotta volna.

Az államtitkár arról is meg van győződve, hogy ha mindenből a legolcsóbb készítményt választanák az emberek, további 12 milliárd forinttal lehetne csökkenteni a lakosság gyógyszerterheit.

Elmondta: tudja, hogy a megszokott gyógyszereket, jól beállított terápiákat, nem kell feltétlenül megbolygatni, de érdemes megnézni a különbséget.

A számok nyelvén

Az államtitkár kifejtette: évente átlagosan 7,3 millió ember vált ki gyógyszert, közülük 3,3 millióan rendszeresen, ami azt jelenti, hogy Magyarországon minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó. Számukra a 7,5 milliárd forintos kiadáscsökkentés azt eredményezte, hogy átlagosan éves szinten 2231 forinttal fizetnek kevesebbet gyógyszereikért.

Ez különösen jelentős például a 65 éven felülieknek, akik korábban akár havi 6-7 ezer forintot is költöttek gyógyszerekre – hangsúlyozta.

A lakosság érdekeit is figyelembe vették

Azz is kiemelte: az egészségügyben a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, de ezzel együtt arra is odafigyelnek, hogy aki már megbetegedett, hozzájusson a minőségi gyógyszerekhez.

A lakosság érdekeit figyelembe véve alakították a gyógyszerpolitikát – mondta, és példákkal is igazolta, hogy a magyar népegészségügyi vonatkozásban fontos, leggyakrabban használt készítmények árai jelentősen, egyes esetekben akár ötödükre csökkentek 2010-hez képest.

Ezekért is kevesebbet kellett fizetnünk

Megemlítette például, hogy a 2010-ben leggyakrabban használt gyomorsavcsökkentő gyógyszer havi mennyiségért mintegy 1000 forintot kellett fizetniük a betegeknek, most ugyanennek a hatóanyagnak a készítményei 200 forintos áron kaphatók. Az egyik leggyakrabban használt, támogatott vérnyomáscsökkentő gyógyszer 2010-ben nagyjából 3000 forint volt, ehelyett most 600 forintba kerül.

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekért átlagosan 2200 forintot fizettek a betegek korábban havonta, ma átlagosan 600 forintot fizetnek, de ebben a csoportban van 200 forintért kapható készítmény is. 2010-ben a leggyakrabban használt vérhígító gyógyszer havi mennyisége 2100 forint volt, most 400 forint körüli áron kapható a patikákban. Az egyik gyakran használt szorongásoldó, hangulatstabilizáló gyógyszerért korábban 2200 forintot, most 600 forintot fizetnek havonta a betegek – sorolta.

Többféle gyógyszer kapható

Arra is kitért, hogy 2010 júniusa óta összesen 50 új hatóanyagot fogadtak be a magyarországi gyógyszerkészletbe. Így például számos onkológiai betegség – tüdőrák, prosztatarák, veserák, emlőrák, különböző vérrákok – kezelése területén, kardiológiai, valamint a Hepatitis C kezelésében akár teljes gyógyulást is elérhető készítményekkel bővült az elérhető gyógyszerek köre.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban világszerte gyógyszerhiány lépett fel például daganatellenes készítményekből. Magyarországon viszont a terápiás tanácsnak és a központi készletgazdálkodási intézkedéseknek köszönhetően a világszintű gyógyszerhiány nem éreztette hatását – hangsúlyozta az egészségügyi államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik