Pénzügy

Felturbózzák a babakötvényt

baba (baba)
baba (baba)

Kamatprémiummal próbálják vonzóbbá tenni a fiatalok életkezdési támogatását. Így hozama 3 százalékkal haladná meg az inflációt.

Az Országgyűlés mai ülésén tárgyalhatja a babakötvény megújításáról szóló kormányzati javaslatot. A kabinet előterjesztésében arra ösztönözné a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból. A 19 éves futamidejű állampapír, a megújuló babakötvény a tervek szerint az infláció feletti évi 3 százalékos kamatprémiumot biztosít majd.

Ez van…

Decembertől lenne elérhető

A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátanák ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1-je lenne. A 3 százalékos kamatprémium az előző évi KSH-s inflációs adathoz adódna hozzá. A Babakötvény első sorozatát a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál Start-számlával rendelkező gyermeknek lehet majd megvásárolni.

A később született gyermekeknek pedig a saját születési évjáratuk szerinti kötvényt vehetik meg a szülők – mondta el az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese, Borbély László hétfői sajtótájékoztatóján.

Csak az állami számlán lesz elérhető

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a termék csak az államkincstárnál vezetett számlákon lenne elérhető, s hogy várhatóan növekvő érdeklődésre tarthat számot a konstrukció. Ehhez azonban is kell, hogy a pénzintézeteknél vezetett számlákat egyre többen vigyék át az államkincstárhoz. S a számlák tulajdonosai is belássák, hogy érdemes a gyermekeknek rendszeresen megtakarítani ilyen formában – írta a Pénzcentrum.hu. Kérdés, erre hajlandóak lesznek-e a szülők.

Mint ismert, tavaly októberben államosították a babakötvényt, azóta csak az államkincstárnál lehetett új Start-számlát nyitni. Ezzel egyébként jócskán megcsappant az életkezdési támogatás népszerűsége.

Babakötvény jeligére

Nem véletlenül kedveznének a babakötvényeseknek

A sajtótájékoztatón a vezérigazgató-helyettes azt is kifejtette, hogy a 2012. év elején meghirdetett, lakossági állampapír-értékesítési program hatására a lakosság kezében lévő állampapír-állomány több mint duplájára nőtt, az államadósságon belüli részaránya pedig 3,5 százalékról 7 százalékra emelkedett. Az idén szeptember végén 1567 milliárd forint volt a kifejezetten a lakosság számára értékesített állampapírok állománya.
Az adósságkezelés szempontjából azonban gondot jelent, hogy a lakosság kezében lévő állampapírok átlagos hátralévő futamideje rövid, 1,02 év. Ez abból adódik, hogy a lakossági befektetők leginkább az egyéves és féléves futamidejű kincstárjegyeket vásárolják, az ÁKK viszont növelni szeretné ezt a futamidőt.

Ezért is izmosítanak rá a babakötvényre. No meg azért, mert szeretnék elérni, hogy ne csak zömében az 50 év felettiek, hanem a fiatalabb korosztály is vásároljon az állampapírokból.

A Kincstárnál vezetett Start-számlák átlagos állománya jelenleg 47 800 forint,  ebből 42 500 forint az állami befizetés. Vagyis a szülők nem sokat tettek hozzá ahhoz, amit az állam adott. Ezen is változtatni szeretne az ÁKK, egyebek közt a Babakötvényt népszerűsítő kampánnyal, továbbá az értékesítési pontok növelésével.

Higgyék el, megéri!

A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint mindenképpen megéri Start-számlát nyitni azoknak a szülőknek is, akik korábban erről megfeledkeztek.

Orbán Gábor a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosításának keddi parlamenti vitájában elmondta: az előterjesztés lényege, hogy a Start-számlát, amelyre átvezetik a 42 500 forintos állami támogatást a kincstári letéti számláról, automatikusan összekapcsolják egy új, 19 éves futamidejű államkötvénnyel, ez a babakötvény.

Az államtitkár azt mondta, az új konstrukció jutalmazza azon szülők fáradozásait, akik az állami támogatáson felül aktívan gondoskodnak a gyermekük jövőjéről. Hozam tekintetében megkülönböztetik a letéti számlákat azoktól a Start-számláktól, amelyeket a gyermekükről gondoskodó szülők nyitnak és rávezettetik ezt a támogatást, esetleges további befizetéseikkel együtt – tette hozzá, megjegyezve, hogy a kincstári letéti számlák a javaslat szerint a mindenkori inflációval megegyező mértékben, míg a Start-számlák az inflációt meghaladóan kamatoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik