Pénzügy

Jön a rezsicsökkentés plusz! De mit nyerünk vele?

Gázrózsa (Gáz, gázáremelés, )
Gázrózsa (Gáz, gázáremelés, )

Már nem csak az árak lefaragásával igyekszik kedveskedni nekünk a kormány, hanem a gázhasználathoz előírt kötelező felülvizsgálat költségeit is levenné a vállunkról.

A parlament ma dönthet az újabb, november 1-jétől tervezett rezsicsökkentésről, amely 11,1 százalékkal mérsékelné a villamos áram, a gáz és a távhő árát. Így ezeknél a szolgáltatásoknál idén összességében megvalósulna a 20 százalékos árcsökkentés.

A gázkészülék-használók azonban további kedvezményt is kaphatnak: a Fogyasztóvédelmi Bizottság módosító módosítója alapján a jövőben nem a fogyasztóknak kellene állniuk a kötelező felülvizsgálat díját.

Mi az a kötelező felülvizsgálat?

A biztonságosabb gázfelhasználás érdekében tavaly szeptemberben írta elő a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete a kötelező felülvizsgálatot.Ennek értelmében a PB gázkészülékeke öt-, a csatlakozó vezetékeket tízévente kell átnézni.

Fotó: MTI / Rosta Tibor

A kötelező felülvizsgálat egyébként nem helyettesíti az ajánlott, éventkénti karbantartást, amit az üzembiztonság mellett a hatékony működés, az alacsony fogyasztás érdekében is célszerű elvégeztetni.

A szolgáltatókra lőcsölnék

A kormány már nyáron beharangozta, hogy mentesítenék a fogyasztókat a kötelező felülvizsgálat díja alól, méghozzá úgy, hogy a szolgáltatóknak kellene állniuk ezt a költséget. Ezt az elképzelést a Fogyasztóvédelmi Bizottság vette pártfogásába, és a rezsicsökkentéssel összefüggésben támogatást is kapott a módosító javaslatuk.

Lényege az lenne, hogy a már említett kötelező felülvizsgálatot a jövőben nem a fogyasztónak kellene elvégeztetnie, és kifizetnie. Vagyis nem neki kellene a szerelőt sem kihívni, amikor esedékes a felülvizsgálat, hanem csak be kellene jelentenie az igényét a gázszolgáltatónál. S ez után a szolgáltató kötelessége lenne, hogy szerelőt küldjön, és saját költségén elvégeztesse a kötelező felülvizsgálatot.

Célkeresztben a rezsicsökkentés

Költségvonzat

A Fidesz szerint ezzel 50-60 ezer forintos terhet vesznek le a családok válláról. A szakértő egyébként lapunknak anno ennél jóval kevesebbet, 5-10 ezer forintot mondott a kötelező karbantartás költségére.

A törvénymódosító javaslat szerint egyébként csak a rendeletben előírt kötelező felülvizsgálat költségei alól mentesítenék a fogyasztókat. Az ajánlott (évenkénti) üzembiztonsági karbantartáshoz továbbra is mindenkinek magának kell kihívnia a szerelőt, és az átnézés, javítás díja is a fogyasztót terheli. Egy ilyen átnézés az idei fűtési szezon kezdete előtt pár ezer forinttól indult, attól függően, milyen készülékről volt szó.

Még nem kommentáltak

A Tigáztól megkérdeztük, mit szólnak hozzá, hogy a jövőben a kötelező karbantartást nekik kell majd intézniük, mekkora pluszköltséget jelent ez majd náluk, van-e kapacitásuk a feladatra, stb. Azt a választ kaptuk, hogy érdemben majd csak a törvénymódosítás elfogadása után nyilatkoznak.

Változás lehet a kötelező felülvizsgálatnál is

A rendelet azt is előírja, hogy a régebben üzembe helyezett, feltehetőleg műszakilag kockázatosabb kazánokat (4 lépcsőben) legkésőbb meddig kell felülvizsgáltatni. Az 1981 előtt beüzemelt készülékeknél ez a határidő az idei év vége. Vagyis ezeknél a készülékeknél már a szolgáltatóknak kellene állniuk az átnézés költségét.

Az NGM rendelet egyébként mint megírtuk, a közeljövőben változhat. A tervek szerint a berendezéseket és a vezetékeket is csak tízévente, a gázórák cseréjével egy időben kell majd megnézetni. Az is változna, hogy csak a legrégebbi kazánokra írnák elő, legkésőbb meddig kell azokat felülvizsgáltatni. Az NGM érdeklődésünkre azt mondta, két héten belül dönthetnek a változásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik