Pénzügy
svájci frank (svájvi frank)

Frankhitelek: 206 forinton forintosíthatnák

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 10. 11. 07:37

A teljes svájci frank alapú devizahitel-állomány forintosítását 206-207 forintos árfolyam mellett kellene végrehajtani, ami a jelenlegi körülmények között mintegy 15 százalékos megtakarítást eredményezne a devizaadósoknak.

Korábban a témában:

A Napi Gazdaságban megjelent elemzés szerint ennél jelentősebb, mintegy 25 százalékos megtakarítással jár, ha az érintett ügyfél bejelentkezik az árfolyamgát alá – vagyis úgy fest, továbbra is ez a megoldás a legkézenfekvőbb.

A forintosítás ellen szól, hogy az árfolyam oldalon elért 15 százalékos “megtakarítással” szemben a kamatoldalon közel 50 százalékos különbözetet lehet találni – az augusztusi adatok szerint 6,3 százalékos svájcifrank-kamattal szemben 9,3 százalékos forintkamat áll – azaz hirtelen forintosítás esetén igazoltan növekedne az ügyfelek havi törlesztése.

Amennyiben a kormányzat sávosan akarná meghatározni a forintosítás árfolyamát, úgy a Napi Gazdaság számításai szerint egyedül a 2007-ben eladósodottak számára lehetne lényegében az árfolyamgát-konstrukciónak megfelelő, 180 forint körüli átváltási szintet felkínálni. Ám például a devizahitel-állomány mintegy 40 százalékát kitevő, 2008-ban kölcsönt felvevőknek már 210 forint körüli árfolyamon válthatnák át a hitelét.

A devizahitelezés utolsó hónapjaiban, 2010-ben kölcsönt kapók még érdekesebb helyzetbe kerülnének: számukra 260 forintos árfolyamon történő forintosítás (miközben jelenleg 241 forinton áll az árfolyam) szüntetné meg az eddig fennálló törlesztési előnyt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.