Pénzügy
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Átverés is lehet a rezsicsökkentés

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 10. 11. 10:58

A rezsicsökkentés igen jó hívó szó lett. Olyannyira, hogy egyes ajánlatokban vissza is élnek vele.

Korábban a témában:

Amikor a vízcsapból is rezsicsökkentés folyik, az érzékeny témára mindenki odafigyel. Tudják ezt azok is, akik valamire próbálnak befűzni minket. Azonban az Azénpénzem.hu szerint nem árt óvatosnak lenni, ha „rezsicsökkentés” jeligére valamilyen kampányba botlunk.

10+8 százalék kedvezmény?

Egy fogyasztó például arról számolt be nekik, hogy áramszolgáltatója a rezsicsökkentés támogatására hivatkozva 10+8 százalék kedvezményt adna neki. Az ügyfél azonban észnél volt, és rögtön felmérte, hogy ezzel az ajánlattal valójában kevesebbet kap, mintha megvárja az őszi rezsicsökkentést, amivel együtt összesen 20 százaléknyival olvad a számlája. Az áramszolgáltató által ajánlott „kedvezmény” egyébként bebetonozott ár lett volna, amivel tulajdonképpen önként lemondott volna a kormány által garantált rezsicsökkentésről.

Ezenkívül azt is alá kellett volna írnia, hogy belép az úgynevezett „mérlegkörbe” amiről nem derült ki, mit is jelent. S igaz, hogy a havi díja az ajánlatban nulla forint volt, de azt bármikor megváltoztathatták volna. Ezért aztán nem is élt az ügyfél a szerződésmódosítási ajánlattal.

Esete alapján tehát érdemes gyanakvással fogadni, ha „rezsicsökkentés” jeligére bombáznak valamilyen ajánlattal.

Ha ön is kapott valami átverésgyanús ajánlatot, kérjük, írja meg.

Megemelt átalány?

Az átalánydíjnál sem árt résen lenni. Előfordult ugyanis, hogy egy vízszolgáltató minden különösebb indoklás nélkül háromszorosára emelte egy család havi átalánydíját. Ez azzal járt volna, hogy a család jóval többet fizetett volna év közben, mint amennyit a korábbi fogyasztása alapján kellett volna utalnia.

Az elszámoló számlánál persze visszakapták volna a pluszban befizetett összeget, de addig is a szolgáltató használta volna a pénzüket.

Valószínűleg likviditási problémáin próbált így enyhíteni a vizes cég, akárcsak azok a szolgáltatók, akik mostanában előrébb hozták a fizetési határidőket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.