Pénzügy
diploma (diploma, )

A családok nem tartalékolnak eleget az egyetemre

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2013. 10. 10. 07:21

A magyar családok nagy része csak komoly erőfeszítések árán, egy részük pedig egyáltalán nem tudja finanszírozni gyermekei felsőoktatási tanulmányait, a megkérdezetteknek mindössze 9 százalékuknak elég a megtakarításuk a célra.

Korábban a témában:

Az augusztus 12. és 25. között, a témában érintetteket reprezentáló 427 ember megkérdezésével végzett felmérés eredményei szerint a legtöbben műszaki (17 százalék) és gazdaságtudományi-kereskedelmi (16 százalék) területen tervezik a továbbtanulást. Jelentősen lemaradva következnek a bölcsészettudományi (9 százalék) és természettudományi (8 százalék) képzések. – derült ki a Jobline pályaorientációs kutatásából.

A tényleges igényekkel összehasonlítva jól látszik, hogy a két népszerű területet reálisan értékelik a családok, hiszen a cég statisztikái alapján az álláshirdetések 44 százaléka műszaki és gazdasági-kereskedelmi végzettséggel keres munkaerőt. Szintén reálisan látják a családok a nyelvtudás szerepét – írták. Az álláskínálók 87 százaléka jelöl meg ezzel kapcsolatos elvárást.

A hazai továbbtanulást tervezők háromnegyede biztosan számíthat majd szüleinek anyagi támogatására a felsőoktatási tanulmányok idején. A válaszadók tudják, hogy ez nem lesz egyszerű, 84 százalékuk állította ugyanis, hogy a családnak nagy terhet jelent majd a továbbtanulás. A családok 91 százaléka aktuális havi jövedelméből is kénytelen lesz finanszírozni a tanulást, tehát alig vannak, akik úgy látják, hogy megtakarításaik elegendőek lennének erre a célra.

A felmérés szerint az elhelyezkedési esélyek növeléséért már a középiskolában is jelentős erőfeszítéseket tesznek a családok. A válaszadók 49 százaléka járatta gyermekét magánórára, jellemzően nyelvórára.

A középiskolások szüleinek kétharmada jelezte, gyermeke mindenképpen szeretne továbbtanulni, felük kizárólag államilag finanszírozott helyre tervezi beadni a jelentkezését.

A szülők a munkaerő-piaci esélyekkel kapcsolatban meglehetősen pesszimisták, 67 százalékuk szerint gyermekük nehezen vagy nagyon nehezen talál majd állást Magyarországon.

Az elhelyezkedést befolyásoló tényezők között a nyelvtudást említették a legtöbben, és a jó kapcsolatokat is fontosnak tartották, másodikként említve ezt a szempontot.

A megkérdezettek a diplomával elhelyezkedő fiatal várható fizetését mai árakon számolva nettó 142 ezer forintra teszik, 49 ezerrel magasabbra, mint a középiskolai végzettséggel munkába állókét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.