Belföld

Oktatójának nevét vette fel a soproni faipari kar

Az intézmény tájékoztatása szerint október 1-jétől Simonyi Károly Műszaki, Faanyag-tudományi és Művészeti Kar néven működnek.

Mivel a kar profilja az 50 éves története alatt jelentősen kiszélesedett, a faipari név már nem fejezi ki a képzések sokféleségét. Jelenleg műszaki, művészeti és informatikai területeken oktatnak kilencszáz hallgatót – indokolta a lépést Alpár Tibor dékán.

Elmondta, a karon mechatronikai, ipari termék, formatervező és a faipari mérnöki szak mellett műszaki menedzser és gazdasági informatika szak is működik. A számos hazai és nemzetközi díjjal elismert művészeti oktatásból a formatervezés, az építőművészet és a tervezőgrafika szakon végzett fiatalok kerülnek ki.

Az egyetem közlése szerint szeptember elején kapták meg Simonyi Károly özvegyének levelét, amelyben hozzájárulását adta a névadáshoz. Egyben emlékeztettek arra, hogy a fizikus-tanár Sopronban érte el szakmai karrierjének egyik csúcsát. Az immár a nevét viselő kar jogelődjében építették meg azt a részecskegyorsítót Simonyi Károly és munkatársai, amelyért Simonyi Kossuth-díjat kapott 1952-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik