Pénzügy
máv (máv, vasút, vasútállomás, )

Többet fizethet a MÁV a vonatkésések miatt

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 10. 09. 10:46

A jövőben az olyan késésekért is kártérítést kell majd fizetnie a vasúttársaságnak, amelyek a társaságon kívül álló, előre nem látható ok miatt következtek be. Eddig ilyen esetekben nem fizettek.

Korábban a témában:

Az Európai Unió Bírósága mondta ki azt, hogy a vasúttársaság akkor sem bújhat ki menetjegyár-visszatérítési felelőssége alól, ha vis major miatt késett a vonat. Az ítélet mindegyik, a unióban működő vasúttársaságra vonatkozik – írta a Pénzcentrum.hu, de a MÁV-START egyelőre nem tudja, mit is jelent ez majd a gyakorlatban a magyar utasoknak.

Néha annyit késnek, hogy…

A MÁV kevesebb késésre is térít

Az unió egyébként csak az egy órát meghaladó késésekre ír elő kártérítési kötelezettséget: 60-119 perc között a menetjegyár 25 százalékát kell visszatéríteni, legalább 120 perces késésnél pedig a felét.

A MÁV ezzel szemben már 30 perc késés felett is fizet 25 százalékos átalány-kártérítést. Ha pedig 2 órát meghaladó a késés, akkor 50 százalékost. Viszont jelenleg csak abban az esetben térít, ha vasúthiba miatt történt késés. Vis major esetén viszont nem fizet.

Vis major?

A vis major a vasúttársaság ellenőrzésén kívül álló, előre nem látható, elháríthatatlan okokat jelenthet az üzletszabályzat szerint. Ilyen lehet például a baleset, a rongálás, a kábellopás, a szélsőséges időjárás, stb.

Úgy tűnik tehát, hogy a jövőben, ezekben az esetekben is kell majd kártérítést fizetni a késésekre. Vagyis összességében több kártérítést fizethet a MÁV, mint eddig. 2012-ben egyébként 4300 átalány-kártérítést fizetett a társaság, összesen mintegy hárommillió forint értékben – írta a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.