Pénzügy

6+1 tipp arra, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

munkanelkuliseg(960x640)(1).jpg (munkanélküliség)
munkanelkuliseg(960x640)(1).jpg (munkanélküliség)

Kevés hasonlóan lélekölő helyzet van, mint az, amikor az ember arra vár, hogy végre visszajelezzenek az álláspályázatára. Hogy történjen végre valami, ami közelebb viszi ahhoz, hogy új munkája legyen. Íme, néhány tipp erre az embert próbáló időszakra.

Munkanélkülinek lenni nagyon nem jó. És nagyon rossz az is, hogy főleg mostanában rengeteg pályázatot kell elküldeni, mire egyáltalán visszajelzés érkezik. De hogyan vészeljük át ezt az időszakot? Mivel tudjuk elviselhetőbbé, tartalmasabbá tenni? Íme, néhány olyan tevékenység, ami kicsit elterelheti a figyelmünket arról, hogy nincs munkánk, sőt, kicsit kényeztethet, de akár hasznos is lehet a jövőnkre nézve.

Az első és legfontosabb, hogy ne üljünk tétlenül, ne engedjük elhatalmasodni magunkon a depressziót – mondja Juhos Andrea karriertanácsadó. Ennek jegyében következzen a többi tipp!

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

1. Váltsuk valóra egy régi álmunkat, például tanuljunk táncolni, énekelni, kertészkedni, vagy bármit, amihez kedvet érzünk. Ha vannak olyan könyvek, amiket már régóta el szerettünk volna olvasni, nosza, rajta.

2. Tanuljunk új szakmát. Főleg akkor lehet jó ötlet, ha ismerősnél vagy a családban szükség lenne egy dolgos kézre a vállalkozásban. Ha teljesen új területet választunk, akkor azért arra számítsunk, hogy az álláskeresésnél gyakorlatot is kérhetnek. De persze lehet szerencsénk is. Íme öt keresett szakma, amit ön is kitanulhat.

3. Addig is, amíg nem találunk munkát, nézzünk körül, milyen tevékenységet tudnánk mégis végezni, például önkéntesen besegíteni a barátunk vagy családtagunk üzletében. Vagy gyakormokoskodni. Pénz ugyan nem lesz belőle, de állás akár lehet. És az önéletrajzba is be lehet írni, hogy ne legyenek lyukak.

4. Sportoljunk. Fussunk, tornázzunk, bicajozzunk, ússzunk, stb. De az sem baj, ha a sportolás csak egy kiadós sétát jelent mindennap. Ez is segíthet levezetni a feszültséget.

5. Csináljuk meg az otthoni nemszeretem munkákat. Ha már régóta rágja valamiért a párunk a fülünket, hogy mondjuk tegyünk fel egy polcot (férfi verzió), vagy hogy takarítsuk ki a kamrát (női verzió), álljunk neki. A társunk örülni fog, és ez nekünk is jó érzés lehet.

6. Tanuljunk nyelvet. Ha van pénztartalékunk, a nyelviskola is jó ötlet lehet. Ha nincs, akkor viszont az internetes nyelvleckékkel is jól lehet haladni. S ha kitartóak vagyunk, az álláskeresésnél is jobbak lehetnek az esélyeink.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik