Olli Rehn (Olli Rehn)
Pénzügy

EU: fizessenek a gazdagok!

Egyetlen nagybetét sem lesz többé biztonságban.

100 ezer euró, azaz 30 millió forint felett megjelent a „bukás esélye” a betétesek oldalán is, ha egy bank fizetésképtelen helyzetbe kerül, legalábbis ez derül ki Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért felelős alelnöke által hétvégén tett nyilatkozatból – írja a Bankmonitor.hu.

Olli Rehn
Fotó: AFP / Thierry Charlier

Az évek óta érvényben lévő európai szabályozás értelmében minden bankbetétre 100 ezer euróig állami garancia van érvényben. Olyannyira, hogy a bankbetétekben elhelyezett pénzek után járó kamatra is vonatkozik a garancia. Ha egy hitelintézet fizetésképtelen, akkor Magyarországon az OBA az ügyfél részére kártalanítást fizet. Ezen összeg felett azonban elvileg a befektető, megtakarító bukja a pénzt, ám erre még Görögországban sem volt példa.

Ám az Európai Bizottság most új irányelvet (azaz kötelezően átveendő szabályt) dolgoz ki, amely kimondja, hogy 100 ezer euró felett – baj esetén – a betétes bukja a pénzt.

A Bankmonitor megítélése szerint mindez nem jelent mást, mint hogy a jövőben nem lesz olyan bankmentés állami pénzekből, ami a 100 ezer euró feletti bankbetétek bevonása nélkül valósul meg. Nem történik más, csupán annyi, hogy az eddig is érvényesíthető betétesi és befektetői felelősség bevonásra kerül a bank megmentésébe, ha meginog egy bank.

De milyen felelőssége van egy betétesnek? – teszi fel a kérdést a Bankmonitor.hu. A válasz relatíve egyszerű: ha egy bank nehéz fizetési helyzetben van, akkor kénytelen magasabb kamatot fizetni a piaci átlagnál, mert kénytelen gyorsan nagy mennyiségű finanszírozási űrt betömni. A közgazdasági-pénzügyi ismeretek első számú tétele arról szól, hogy nincs többlethozam többletkockázat nélkül. Azaz csak akkor kaphatok átlagnál magasabb kamatot, ha ott az én kockázatom is magasabb…

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.