Pénzügy

EU: fizessenek a gazdagok!

Olli Rehn (Olli Rehn)
Olli Rehn (Olli Rehn)

Egyetlen nagybetét sem lesz többé biztonságban.

100 ezer euró, azaz 30 millió forint felett megjelent a „bukás esélye” a betétesek oldalán is, ha egy bank fizetésképtelen helyzetbe kerül, legalábbis ez derül ki Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért felelős alelnöke által hétvégén tett nyilatkozatból – írja a Bankmonitor.hu.

Olli Rehn
Fotó: AFP / Thierry Charlier

Az évek óta érvényben lévő európai szabályozás értelmében minden bankbetétre 100 ezer euróig állami garancia van érvényben. Olyannyira, hogy a bankbetétekben elhelyezett pénzek után járó kamatra is vonatkozik a garancia. Ha egy hitelintézet fizetésképtelen, akkor Magyarországon az OBA az ügyfél részére kártalanítást fizet. Ezen összeg felett azonban elvileg a befektető, megtakarító bukja a pénzt, ám erre még Görögországban sem volt példa.

Ám az Európai Bizottság most új irányelvet (azaz kötelezően átveendő szabályt) dolgoz ki, amely kimondja, hogy 100 ezer euró felett – baj esetén – a betétes bukja a pénzt.

A Bankmonitor megítélése szerint mindez nem jelent mást, mint hogy a jövőben nem lesz olyan bankmentés állami pénzekből, ami a 100 ezer euró feletti bankbetétek bevonása nélkül valósul meg. Nem történik más, csupán annyi, hogy az eddig is érvényesíthető betétesi és befektetői felelősség bevonásra kerül a bank megmentésébe, ha meginog egy bank.

De milyen felelőssége van egy betétesnek? – teszi fel a kérdést a Bankmonitor.hu. A válasz relatíve egyszerű: ha egy bank nehéz fizetési helyzetben van, akkor kénytelen magasabb kamatot fizetni a piaci átlagnál, mert kénytelen gyorsan nagy mennyiségű finanszírozási űrt betömni. A közgazdasági-pénzügyi ismeretek első számú tétele arról szól, hogy nincs többlethozam többletkockázat nélkül. Azaz csak akkor kaphatok átlagnál magasabb kamatot, ha ott az én kockázatom is magasabb…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik