Pénzügy

Kevesebb pénzből, de hosszabban nyaralhatunk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 01. 03. 14:21

Az új Munka Törvénykönyve januártól hatályos változásai érintik a szabadságot, a kiküldetést és a távolléti díjakat is.

A szabadságnapok száma ugyan nem változik januártól, ám ha a keresőképtelenség az adott naptári évben harminc napnál több, az ezt meghaladó időtartamra nem jár szabadság.

Last minute szabadság

A szabadságból a munkavállaló kérésére a munkáltató évente 7 munkanapot köteles kiadni, legfeljebb két részletben. (Eddig az volt a szabály, hogy a szabadság negyedét kellett a munkavállaló kérésére kiadni) Egyébként pedig a szabadságot úgy kell kiadni, hogy annak tartama legalább összefüggően 14 nap legyen. Kivéve, ha a felek eltérően állapodnak meg – magyarázta a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkajogásza, Gergely Krisztina.

Januártól, a korábbi 1 hónap helyett, a munkáltatónak elegendő a szabadság kezdete előtt 15 nappal értesítenie a dolgozót. „Ennek fényében akár fel is értékelődhetnek a last minute utak” – mondta Hetényi Kinga, a Schönherr munkajogi csoportjának vezetője.

Átvihető a következő évre

Az október 1-jén vagy ezután kezdődött munkaviszonynál a munkáltató a szabadságot az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. Szintén új szabály, hogy ha a felek megegyeznek, akkor a szabadság egyharmad részét a munkavállaló átviheti a következő évre.

Korábban, ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe annál, mint ami őt megillette, a különbözetre kifizetett munkabért köteles volt visszafizetni. Januártól ez a szabály megszűnik.

Rövidebb kiküldetés

Januártól egy naptári évben összesen legfeljebb 44 munkanapig lehet a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. (A régi Mt. szerint az átirányítás, kiküldetés és kirendelés együttes időtartama maximum 110 munkanap/naptári év lehetett).

2013-tól ezen időtartamokat lehet munkaórában is számolni; eszerint a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás legfeljebb 352 óra/naptári év lehet.

Változik a távolléti díj számítása

Januártól megszűnik az átlagkereset fogalma, helyette távolléti díjat számítanak, de másképp, mint eddig. Az új Mt. szerint például a munkavállalót 1 havi távolléti díj illeti meg akkor, ha a munkaviszonya a munkáltatói felmondás közlésekor legalább 3 éve fennáll – mondta Hetényi.

A távolléti díj összege 2013-tól csökkeni fog, mert többek között a rendkívüli munkavégzés ellenértéke sem számít bele. A dolgozó a szabadsága idejére is távolléti díjat kap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.