Pénzügy

Ennyit kereshetünk jövőre

huszezer-forint(960x640)(2).jpg (forint, pénz, húszezer)
huszezer-forint(960x640)(2).jpg (forint, pénz, húszezer)

Magyarországon infláció alatti béremelés várható, ami azt jelenti, hogy továbbra is kevesebbet ér majd a bérünk. A fejlődő országokban viszont jelentős fizetésemelések várhatók 2013-ban.

Magyarországon az idei béremelés a magyar Hay Group nyári adatai szerint 3,9 százalék körül alakul, ami a várható közel 6 százalékos infláció mellett reálbércsökkenést jelent éves szinten. Szerintük 2013-ban is hasonló eredményre lehet számítani a magyar béreknél. A jövő évi emelésekre vonatkozó felmérésük még zajlik, de azt feltételezik, hogy a vállalatok 2013-ban is csak az infláció alatti béremelésre vállalkoznak majd – mondta a cég vezetője, Jakabos Tünde.

A fejlődő piacgazdaságokban azonban hatalmas fizetésemelések várhatóak. Ázsiában lesz a legnagyobb a bérnövekedés (átlagban 7,8 százalékos). A legnagyobb országok közül Indiában átlagosan 10, 5 százalékkal, Kínában 9,5 százalékkal növekednek jövőre a keresetek. Vietnamban átlagosan 12,8 százalékkal, Indonéziában10,6 százalékkal, a Fülöp-szigeteken 8 százalékkal, Malajziában 6,2 százalékkal vihetnek haza többet a dolgozók.

Jól járnak a Latin-Amerikában dolgozók is, ahol átlagban 9,5 százalékkal lesz több a bér. A régió legnagyobb munkaerőpiacán, Brazíliában azonban csak 5,5 százalékos növekedési ütemmel számolhatnak.

A régiónkhoz közelebb eső Ukrajnában 10 százalékos, Oroszországban 9 százalékos, Törökországban 8 százalékos béremelkedést várnak.

A fejlett országokban jóval kisebb emelkedésekkel számolnak. Japánban 2 százalékra teszik az idén várható béremelést. Észak-Amerikában lesz a legkisebb a regionális növekedés: 2,9 százalék.

A fejlett nyugat-európai országok átlaga 3,3 százalék körül várható: a legnagyobb gazdaságokban, így Németországban és Nagy-Britanniában 3 százalék lesz, Franciaországban pedig 2,6 százalékos béremelkedés várható.

2013 döntő év lesz a fejlődő piacgazdaságok számára, hiszen a jelentős mértékű gazdasági növekedés jövőre csapódik le látványos fizetésemelésekben – mondja a cég javadalmazásért felelős alelnöke. Ugyanez nem mondható el Nyugat-Európáról, Észak-Amerikáról és a csendes-óceáni térségről, ahol a pénzügyi válság nemcsak a GDP, hanem a bérek emelkedését is visszafogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik