Pénzügy
anya (anya, )

A képzés segíthet a kisgyermekes anyák elhelyezkedésében

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2012. 10. 25. 10:14

Miközben a legtöbb magyar családban a mindennapi kiadások fedezéséhez két felnőtt keresetére van szükség, a hazai statisztikák alapján a kismamáknak mindössze 40 százaléka tud visszatérni korábbi munkahelyére. Ez is mutatja: komoly probléma elhelyezkedni a szülés után.

A gond az, hogy Magyarországon nincsenek kialakult és jól működő megoldások arra, hogy a nők zökkenőmentesen folytathassák karrierjüket a gyermekvállalás után. Vannak azonban olyan lehetőségek, amelyekkel csökkenteni lehet a bizonytalanságot. Sokan például már jó időben, tudatosan felkészülnek a visszatérésre, és új szakképesítést szereznek vagy a meglévő tudásukat mélyítik el.

Milyen képzéssel van több esély az elhelyezkedésre?

Az OKJ-s képzéseket is kínáló Perfekt Zrt. adatai szerint kiemelkedő a kisgyermekes anyukák száma a képzéseiken. Képzéseiken az elmúlt években a 25-44 év közötti nők aránya meghaladta a 60 százalékot. Tapasztalataik szerint közülük is sok a szülés után újra elhelyezkedni vágyó, akiknek az OKJ-s tanfolyamok jó megoldást kínálnak. Hiszen így gyorsan, rugalmasan, akár kisgyermek mellett is megszerezhetik a munkaerőpiacon használható képesítést – mondta el a cég oktatási igazgatója, Bársony Csaba.

Adataik szerint főként a pénzügyi-számviteli, műszaki és informatikai szakképesítést szerzettek tudnak könnyen elhelyezkedni. Míg e két utóbbi terület hagyományosan inkább „férfiasnak” számít, addig a pénzügyi-számviteli OKJ-s képzések tipikusan és egyre inkább női karrierlehetőségnek tekinthetőek. Ezen a képzéseken lényegesen magasabb a nők aránya – fűzte hozzá.

Amit nem árt megfontolni

Az OKJ-s képzések rendszere azonban 2013-tól megváltozik, jövőre már csak drágábban, nehezebb feltételek mellett lehet elvégezni a tanfolyamokat. Ezért aki fontolgatja a tanulást, annak a szakemberek azt javasolják, hogy minél gyorsabban, még az idén jelentkezzen OKJ-s tanfolyamra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.