Női sors a láthatatlan munka

Itt vannak, csendben végzik a dolgukat. Sokaknak csak akkor tűnik fel, hogy a munkájuk fontos, sőt nélkülözhetetlen, ha épp nem tudják elvégezni. Ők a „láthatatlan munkások”.

Korábban a témában:

Április első keddje a láthatatlan munka napja. De mi is ez? Minden olyan feladatot ide sorolhatunk, amelyet nem fizetség ellenében – egyszóval a családért vagy egy közösségért – végeznek az emberek, akik gyakran társadalmi elismertséget sem kapnak érte. Ilyen a nyugdíjas nagymama önkéntes „bébiszitterkedése”, az idős, beteg rokon vagy szomszéd néni gondozása, és ide tartozik a házimunka vagy a civilszervezeteknél végzett önkénteskedés is. A láthatatlan munkások nagyobb része nő (ez a hagyományos nemi szerepek miatt alakult így, és a nők tömeges munkavállalása ellenére sem sokat változott).

Szerepcsere

„Amíg otthon dolgoztam a vállalkozásomban és más projektekben, addig mellette a háztartást is elláttam (mosás, főzés, takarítás), és a három kamasz gyermekünk lelkét is többnyire én ápoltam, én készítettem reggelit nekik, tudtam, hogy mi van velük az iskolában, milyen programjaik vannak stb. Amikor a férjem késő délután hazaért, gyakran megkérdezte tőlem: és te mit ’játszogattál’ egész nap?

Játszogatásnak a számítógéppel végzett munkámat nevezte… Ez nagyon bosszantott mindig. S amikor elmondtam, mit ‘játszogattam’ egész nap, látszott, hogy már nem is figyel. Elé tettem az aznap frissen ‘játszogatott’ ételt, megette, majd leült tévézni vagy a számítógépén játszani. Merthogy ő már kidolgozta magát a munkahelyén.

Többet keresett, mint én, elfogadtam a helyzetet, kényelmes volt az otthoni munkavégzés, még ha keveset is kerestem, s jó volt, hogy nap végére a házimunka is készen volt” – mesélte Zsuzsanna. „Aztán a férjem több mint két évvel ezelőtt elvesztette a munkáját, s közben úgy alakult, hogy az én egyik projektemből állandó munka lett. Szerencsére. Bár annyit nem keresek, mint amennyi az ő fizetésével kiesett.

Most ő viszi a vállalkozásom. És a háztartást. Mos, takarít, néha főz is, uzsonnát csinál a gyerekeknek és nekem, stb. Úgy férfiasan, nem mindig tökéletesen, de megcsinálja. Másfél év telt el, mire erre hajlandó volt. Néha eszembe jut, hogy megkérdezzem: és mit játszogattál egész nap? De nem teszem. Azt mondja, mióta nincs állása, többet dolgozik, mint amikor még volt.”

A láthatatlan munka napja Kanadából indult el. Az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra az emberekre, akik csendben végzik a dolgukat, és elismerje azt az értékes és pótolhatatlan munkát, amelyet végeznek – mondta egy korábbi konferencián Anna Záborská európai parlamenti képviselő, a kérdés fő szószólója.

Láthatóvá tennék

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának egyik jelentése külön fejezetet szentelt a láthatatlan munkának, akciótervet készítettek a láthatatlan nemzeti gazdagságok láthatóvá tételére. Felszólítják a tagállamokat, hogy készítsenek statisztikákat arról, hogy a nemzeti GDP-hez milyen arányban járul hozzá a láthatatlan munka. Emellett azt is szorgalmazzák, hogy az Eurostat mérje a nemzedékek közötti szolidaritás terén végzett láthatatlan munka értékét, az uniós GDP-hez való hozzájárulását, és hogy ennek érdekében az EU működjön együtt a Világbankkal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és a Nemzetközi Munkaügyi Hivatallal (ILO).

A yorki egyetemen készült kutatás szerint a láthatatlan munka becsült értéke az uniós GDP legalább egyharmadát eléri. Ez az óriási értékű tevékenység jelentősen hozzájárul a gazdaság fenntartásához, a munkaerő megújulásához, a jövendő generációk felneveléséhez, erősíti a generációk közötti együttműködést és szolidaritást, és tehermentesíti az állami intézményrendszert is.

A jelentés készítői a férfiak és nők közötti egyenlőséget nemcsak a munkaerőpiacon, hanem a magánéletben is erősítenék, biztosítsanak rugalmas munkaidőt, támogassák a munka-magánélet összehangolását. Arra is felszólítja a kormányokat, hogy következetesen támogassák azokat az embereket, akik valamilyen önkéntes munkát végeznek – „azaz a munkanélküliség, a betegség, a fogyatékosság és az erőszak legfőbb lengéscsillapítói”.

Együtt könnyebb
Andrea gyesen van egyéves kisfiával, a férje dolgozik. A házimunka nagy részét nem neki kell elvégeznie, a párja imád takarítani – a porszívózás, törölgetés, ablakpucolás, valamint a mosogatás náluk a férfi feladata.
„Erre nincs gondom legalább, és például gyakran előfordul az is, hogy közösen főzünk. A gyerekek nevelése sem csak rám hárul. Megértem azonban azt is, ha fáradt, hiszen fizikai munkája van, de szerencsére ő is belátja, hogy én meg itthon végzek kemény munkát” – tette hozzá a kismama.
Az a terve, hogy hamarosan visszamegy dolgozni, a kisfia bölcsődébe vagy a nagymamához kerül arra az időszakra. „A láthatatlan munkámat akkor majd egy másik ‘láthatatlan’ végzi el, az édesanyám” – mondta.

 

A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy az ápolási munkát jelképesen számítsák bele a nyugdíjba, ismerjék el jogilag és társadalmilag a láthatatlan vagy informális munkát. Felkérik az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be konkrét kezdeményezéseket arra, hogy a gyermekek, az idősek és a betegek gondozása, illetve a háztartási munkák ellátása során szerzett kompetenciákat figyelembe lehessen venni, ha egy láthatatlan munkás visszatér a munkaerőpiacra. Idehaza április 1-jétől a nők munkaerő-piaci helyzetének javítását célzó feladatok ellátására miniszteri biztos kezdte meg munkáját a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Ajánlott videó mutasd mind

Magyar modell: bizonygatják, hogy felkészültünk a második hullámra, de a szakadék szélén állunk

Úgy tetszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontaktkutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ez veszélyes kombináció lehet, és bár a kormány szerint az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

Emberevéssel vádolt cigányokat végeztek ki a Nyúzóvölgyben

Az évszázad Európát is megrázó büntetőügyében több mint 200 vándorcigányt vádoltak 31 gyilkossággal és emberhús fogyasztásával 1782 nyarán Kemencén. Az elrettentésnek szánt durva és megalázó kivégzéseknek az uralkodó közbelépése vetett véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.