Pénzügy

A németeknél sincs az a nagy egyenlősdi

Demeter Péter
Demeter Péter

2012. 03. 21. 14:21

Németországban a nők fizetése csaknem negyedével elmarad a férfiak fizetésétől a német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán megjelent kimutatása szerint.

Korábban a témában:

A Destatis 2011-es adatokon alapuló számításai szerint a nők átlagos bruttó órabére 23 százalékkal kisebb, mint a férfiaké. Az ország nyugati részén az országos átlagot meghaladó mértékű, 25 százalékos az eltérés, a volt NDK területén viszont jóval kisebb, 6 százalékos.

A nemek közötti bérszakadék mélysége nem változott az utóbbi években, a rendszeres adatfelvétel 2006-os kezdete óta minden évben 23 százalékos volt a különbség országos szinten.

Az eltérés legfőbb oka, hogy a nők jellemzően alacsonyabb bérezésű munkakörökben dolgoznak. A nők azonban akkor is kevesebbet keresnek, amikor ugyanazt a munkát végzik, mint a férfiak; azonos beosztásban 8 százalékos a fizetéskülönbség a Destatis szerint. Az adatokat a Németországban idén ötödik alkalommal meghirdetett egyenlő fizetés napja alkalmából tették közzé.

Az Európai Bizottság is hasonló kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet arra, hogy a nőknek ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Az ugyancsak az egyenlő fizetés napjának nevezett akciót tavaly hirdették meg először, az idén pedig március elején tartották. A brüsszeli bizottság ez alkalomból készített felmérése szerint a huszonhetek egészét tekintve 16,4 százalékos a különbség a nők és férfiak bére között.

A németországi viszonyokat elemezve a berlini DIW gazdaságkutató intézet külön vizsgálta a felsővezetői fizetések alakulását. Azt találták, hogy a nők nagyjából 20 százalékkal kevesebbet visznek haza, mint a férfiak; a vezető beosztású nők havi átlagos bruttó kereste 3860 euró, a férfiaké pedig 4900 euró volt 2011-ben. Tíz évvel korábban még 30 százalékos volt a különbség, és egészen 2008-ig meg is maradt nagyjából ezen a szinten, azóta pedig folyamatosan csökken, de továbbra is jellemző, hogy a vezető pozíciókat férfiak töltik be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.