Pénzügy

Megéri fogyatékosokat alkalmazni?

A megváltozott munkaképességűeknek csak a 16 százaléka dolgozik. Nagy részük keres ugyan munkát, ám nem túl aktívan. Az álláskeresők és a munkáltatók egymásra találásában próbál segíteni egy díj is. Még egy napig lehet pályázni.

Nagy-Britanniában több mint 20 éve működik nagy sikerrel egy hasonló program, az elismerés logóját ott jelenleg 4700 munkáltató használja, köztük például az Esso, a Pfizer, a Bank of England, a British Airways és a Brit Igazságügyi Minisztérium is.

Díjazzák a munkaadókat

A Fogyatékosságbarát munkahely elismerést elnyerő munkáltató jogosulttá válik a logó használatára: ezt az álláshirdetéseken, a jelentkezési lapokon, a toborzás során használt anyagokon, továbbá a munkatársakkal való kommunikáció során alkalmazhatja. A logó a fogyatékos embereknek azt üzeni, hogy a munkáltató pozitívan fogadja jelentkezésüket, elkötelezett a foglalkoztatásuk, a megtartásuk iránt.

Hazánkban eddig 18 munkáltató kapta meg az elismerést, voltak köztük önkormányzatok, áruházak, éttermek, szálloda és gyártó cégek is.

A Salva Vita Alapítvány idén február 29-ig várja a munkáltatók jelentkezését. A pályázatba 3 hónapon belül, illetve 2 éven belül megvalósítandó célkitűzéseket kell belefoglalni. Először a rövid távú fejlesztések megvalósulását ellenőrzik. Az elismerés odaítéléséről a díj adományozóiból álló Akkreditációs Bizottság dönt. A jelentkezési lap a Salva Vita honlapjáról tölthető le. Az ünnepélyes díjátadó 2012. március 1-jén 15 órakor lesz a Magyar Tudományos Akadémia Kodály termében.


Vannak olyan cégek, amelyek szívesen alkalmaznának fogyatékosokat

Miért éri meg?

Magyarországon a munkára alkalmas fogyatékos embereknek kevesebb mint 16 százaléka áll alkalmazásban. Az okok sokfélék: vannak például olyan cégek, amelyek szívesen alkalmaznának fogyatékosokat, de nem találnak megfelelő jelöltet, mások viszont azt sem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, és mivel jár egy megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása.

A potenciális dolgozók többsége keres állást, de nem aktív álláskereső. Ennek okaként a munkaerő-piaci be-, illetve visszailleszkedés nehézségét is szokták említeni. Emellett ezeknek az embereknek az önértékelésük, önbizalmuk erősen megkopott, és ha próbálkoznak is, a kudarcok miatt hamar feladják, meghátrálnak – derült ki egy felmérésből. Sok esetben a törvényi szabályozás is szerepet játszik az alacsony aktivitásban. A megváltozott munkaképességűek között vannak olyanok, akik ragaszkodnak a kevés, de biztos nyugdíjhoz vagy egyéb járadékhoz, és attól való félelmükben, hogy elveszíthetik, inkább az inaktivitást választják.

Egy cégnek anyagi előnyt jelent a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása, ugyanis ha 25 főnél több dolgozója van, akkor 1 főnek megváltozott munkaképességűnek kellene lennie. Ha ilyen dolgozó nincs az állományban, akkor a munkaadónak rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie az államnak. Ez pedig nem kis összeg: évente 964 500 forint/fő.

Az állam is segíteni próbál: a dolgozni akaró fogyatékkal élők igényelhetnek úgynevezett Rehabilitációs Kártyát, és ha őt alkalmazza egy munkaadó, akkor mentesül a közterhek fizetése alól. (A törvény szerint a kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.)

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján is már megjelölhetik az álláshirdetésnél a munkaadók, hogy megváltozott munkaképességű embert szeretnének-e alkalmazni. A Profession.hu állásportálon pedig a keresési feltételek között jelölheti meg a munkát kereső, hogy csak az ilyen ajánlatok között böngészne.

A korábbi díjazottak
2011:

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
Budapest XVIII. kerületi Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központ
Grundfos Magyarország Gyártó Kft.
IBM Magyarország
Interplán Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.
Provident Pénzügyi Zrt.
„Teljes Életért” Nonprofit Közhasznú Kft.
Tesco-Global Áruházak Zrt.

2010:
Auchan Magyarország Kft.
bauMax Magyarország Kereskedelmi Zrt.
„Esélyt a hátrányos helyzetű embereknek” Alapítvány
Hotel Panda Kft.
Johnson Controls Mezőlak Kft.
Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt.
SZRT-SERVICE Üzemeltető és Oktatási Kft.

A Fogyatékosságbarát munkahely elismerést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja a pályázati feltételeket teljesítő munkáltatóknak. A projekt a NEFMI és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatásával valósul meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik