Gazdaság

Tavasszal eltűnhet egy rakás rokkantnyugdíjas

Nem kézrátétellel, hanem jogszabályváltozással teszi a kormány a rokkantakat egy szempillantás alatt egészségesebbekké, legalábbis a költségvetés szempontjából. Május elsejétől automatikusan ki lehet kerülni a rokkantellátásból.

Idén május elsejétől nem kaphatnak tovább rokkantnyugdíjat (amit január elsejétől már rehabilitációs ellátásnak hívnak) azon III. csoportba tartozó (50-79 százalékosan egészségkárosodott) rokkantak, akiknek még több mint 5 évük van hátra a nyugdíjig – kivéve, ha március 31-ig felülvizsgálatukat kérik.

Magyarországot minden területen meg kell újítani, hogy a jövőben biztos alapokra épüljön – írja annak a levélnek a bevezetője, amelyben a fenti tényről tájékoztatják az érintetteket. Kérdés, hogy e kormányzati cél mennyire nyugtatja meg a rokkantnyugdíjasokat, akiket a levél arról is biztosít, hogy „a változások jövőnk biztonságát és kiszámíthatóságát szolgálják”.

A levél ugyan erről nem szól, de az érintettek valószínűleg sejtik, hogy a felülvizsgálat igencsak szigorú lesz, a kormány ugyanis 88 milliárdot takarítana meg idén a rokkantnyugdíjakon, amint az Széll Kálmán Tervben, illetve a konvergencia programban szerepelt.

“Visszautasíthatatlan ajánlat”

Aki a március 31-i határidőt elmulasztja, az „igazolási kérelemmel” élhet, amelyben bizonyítania kell, hogy a határidőt önhibáján kívül mulasztotta el. Ha a kérelmet elutasítják, akkor május elsejétől már nem rokkantnyugdíjas, de megkísérelheti az új szabályok szerint leszázalékoltatnia magát.  Ennek sikere a legtöbb esetben valószínűleg (lásd fentebb: 88 milliárd forint előirányzott megtakarítás) felettébb kétséges.

Jobban járhat tehát, aki a felülvizsgálatot válassza – derül ki a már megjelent jogszabályból. Ha – köznapian szólva – hivatalosan rokkant marad, nem változik a korábbi ellátása. Ha a felülvizsgálat szerint a „foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható”, akkor 28720, ha” tartós foglalkozási rehabilitációt igényel”, akkor 57440 forintra számíthat (a közfoglalkoztatási bér 40, illetve 80 százalékára).

Hamar lejárhat a Rehabilitációs Kártya

A rokkantaknak írt levél arról is tájékoztat, hogy a felülvizsgálati kérelemtől függetlenül kérhető Rehabilitációs Kártya, ami azért jó, mert a munkaadó mentesül a közterhek fizetése alól, így az illető könnyebben kaphat munkát (legalábbis a nyugdíjigazgatóság levele szerint).

A jogszabályból  (pontosabban annak egy 2004-es törvényt módosító részéből) azonban az derül ki, hogy tiszavirág életű lehet a Rehabilitációs Kártya érvényessége azoknál, akik nem kérik a rendkívüli felülvizsgálatot, s május elsejétől ellátás nélkül maradnak. A kártyára jogosultság ugyanis megszűnik, ha már nem kapja az egykori rokkantnyugdíjas a rehabilitációs járadékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik